Logo

Gule ærter fra det nye køkken

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Gule ærter fra det nye køkken


Den traditionelle opskrift på gule ærter serveres med kogt flæsk og diverse medistertyper. Min fortolkning af gule ærter er allernådigst udlånt af min farmor fra Læsø, nemlig med kroppinger som tilbehør - og snapsen ej at forglemme.


#

400 g gule ærter
2 løg
timian (i gazepose, så det kan fiskes op)
1 kg letsaltet nakkekam
½ l svinesuppe/bouillon
3 gulerødder 
½ knoldselleri
2 porrer (kun det hvide stykke) .
500 g kartofler
frisk timian
200 g perleløg
salt og peber
Tilbehør: Rødbeder, rugbrød, sennep

Udblød ærterne i koldt vand i 1 døgn.
Kog med løg og timian i gaze.
Tag gazeposen op og purer ærter og løg.


Blancher nakkekammen og kog den mør i svinesuppen.
Skær gulerødder, knoldselleri, porrer og kartofler i passende stykker, kog med kødet sammen med perleløg og tag op, efterhånden som grønsagerne er møre.


Smag ærtepureen til med suppen fra kød og urter.
Læg urter og kartofler i ærtesuppen og smag til med frisk timian, salt og peber.
 
Server nakkekammen a part med rødbeder, rugbrød og sennep samt evt. kroppinger.
 
Læsø kroppinger
#

7½ dl mælk
7½ dl svinesuppe
500 g byggryn
150 g røget flæsk i tern
2 løg
50 g hvedemel
1 æg 
salt og peber

Overhæld byggrynene med mælk og suppe og kog tykt.
Sauter løg og flæsk på en pande og vend det i byggrynene.
Rør hvedemel i, køl massen ned og rør ægget i.
Form grødmassen til boller og pocher dem i letsaltet vand.
Server farmors Læsø kroppinger til de gule ærter.


Gule ærter er en hverdagsret, vi næsten alle har glemt, men som efter min mening er en af de bedste, der findes. Her er tale om en klassiker lavet på de mest basale ingredienser, som vi alle burde kunne tilberede fra bunden.




Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 4.618 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?
Effektiv reklame - klik her