Denne gryderet er bastant og krydret og kan laves i forvejen, og den kan varmes op igen, så det er en ideel vinterret. Man kan bruge alle former for linser, og de behøver ikke at blive blødt op før brug.
250 g tykke baconskiver, helst røget (brug skinke, hvis du vil have retten mere fedtfattig)
3 spiseskefulde olivenolie, plus lidt ekstra til sautering af hvidløg
1 lille hakket løg
1 gulerod skåret i skiver
1 grøn chilifrugt, hakket og uden kerner
1 teskefuld knust koriander
250 g linser
400 g flåede tomater
5 dl vand
Lidt salt
3 fed pillet og knust hvidløg
Friskhakket koriander som garnering
Skær baconen i små stykker.
Varm olien i en stegegryde og steg baconen forsigtigt i den i 2-3 minutter. Tilsæt knust hvidløg, gulerod, chili og knust koriander og lad blandingen koge i yderligere 2-3 minutter.
Skyl linserne i mellemtiden.
Læg dem i gryden sammen med grønsager og krydderier og rør grundigt rundt, indtil linserne er godt blandet sammen med ingredienserne.
Tilsæt de flåede tomater sammen med al væden fra dåsen.
Tilsæt vand og lidt salt.
Bring langsomt blandingen i kog, skru ned for varmen og lad det hele simre under låg i 40 minutter, indtil linserne er møre.
Hvis linserne bliver for tørre så tilsæt lidt mere vand, mens de koger.
Når retten er færdig så stil den til side indtil servering.
Når den er klar til servering så opvarm lidt olie i en kasserolle og brun hvidløgsfeddene i den - de må ikke brænde på.
Fordel feddene over gryderetten og drys friskhakket koriander over.
Server den sammen med hvide ris og grøn salat.
32 g fedt: heraf 11 g mættet; 7 g fibre; 989 mg natrium; 72 mg kalcium