600 g svinebov med fedtkant, men uden ben
20 g smør
1-2 løg
4 gulerødder
2 store eller 4 små persillerødder
1 porre
10 fed hvidløg
2 skiver røget spæk
1 spsk olie
½ -1 spsk Colman’s sennepspulver
muskatnød
2 dl hvidvin
frisk salvie
1 spsk hasselnødder
Jordskokke- æbleblanding:
600 g jordskokker
4 småæbler, fx Belle de Boskop
10 g smør
1 citron
1 skiver øget spæk
½ spidskål eller savoykål
Bestil kødet hos slagteren. Skær kødet i 8 store klumper, ca. 6x6x6 cm. Bed eventuelt slagteren om at skære kødet ud.
Dup kødet tørt med køkkenrulle. Brun det i smør på en pande.
Skær løg, gulerødder, persillerødder og det hvide fra porren i skiver.
Knus hvidløg. Skær spækket i små tern.
Svits grønsagerne og spækternene i olie i en gryde.
Kom det brunede kød i gryden.
Tilsæt sennepspulver, ½ tsk revet muskatnød, salt og peber og hæld vinen ved. Kog det op.
Læg låg på og kog ved svag varme til det er mørt, ca. 1 time.
Smag retten til.
Tilsæt 1-2 spsk hakket salvie og grofthakkede nødder - helst uden den mørke hinde - lige før servering.
Skræl jordskokkerne og skær dem i kvarte.
Skær æblerne over ca. 2 cm fra stilkenden.
Skræl evt. resten af æblet, skær det i kvarte og fjern kerner og blomst.
Rist jordskokkerne og æblestykkerne i en gryde i smør.
Tilsæt ½ dl citronsaft, salt og peber.
Læg låg på og kog ved svag varme ca. 15 minutter. Smag til.
Æbler med stilk steges på panden i fedtet fra 1 skive røget spæk. Æblerne steges med snit-fladen nedad ved svag varme lige før servering. Pas på - æblerne bliver hurtigt mørke. Damp kålen.
Ved servering lægges kålen nederst i et fad - herover kødretten.
Jordskokke-/æbleblandingen serveres for sig, pyntet med æblerne med
stilk.
Tilbered evt. retten i ovn.
Brug en gryde, som tåler at komme i ovnen, eller et ovnfast fad med låg. Lad retten stå ca. 1 time ved 160ºC.
Hvis retten ønskes mere fyldig, kan den serveres med hele hvedekerner
kogt i 10-12 minutter.
Hvis persillerødderne er små, kan de tilsættes hele .
Tips:
Nakkefilet kan bruges i stedet for bov.
Kogetiden er da ca. 45 minutter.
Hele hasselnødder ristes på en tør pande, til hinden springer af.