Med et basislager af
løg, hvidløg, sennep, tomatpuré, olie, bouillonterninger og krydderier kan man sagtens
lave god hverdagsmad, der ikke vælter januar-budgettet. Husk også det grønne
drys: friske krydderurter giver gode vintervitaminer og sætter prikken over
i'et på hverdagsmaden .
Alle opskrifter er til 2 personer, hvor andet ikke er nævnt. Er du alene så halver portionen.
Afrikansk kyllingegryde
Arbejdstid: 25 min. Koge/stegetid:
30 min. Fryseegnet.
#
4 kyllingeunderlår (400
g)
½ spsk olie
1 stort løg
(fintsnittet)
10 g frisk ingefær (finthakket)
2 fed hvidløg (finthakket)
350 g sødkartofler eller
alm. kartofler (terninger)
1 dåse hakkede tomater
2 dl vand
3 spsk peanutbutter
3 spsk peanuts
1 tsk stødt
koriander
¼ tsk chilipulver
eller knust chili
salt og peber
Tilbehør:
kogte ris eller korn
(spelt, hvede eller rug)
frisk koriander
eller persille
*
Krydr kyllingelårene
med salt og peber og brun dem i en gryde med olie.
Tag dem op og steg nu
løgene bløde ca. 5 min.
Tilsæt ingefær og hvidløg
og steg et par min.
Vend kartoflerne i
gryden, steg et par min og tilsæt hakkede tomater, vand, peanutbutter, peanuts
og krydderier.
Giv det et opkog og læg
kyllingelårene i gryden.
Læg låg på og lad retten
simre til kødet er gennemstegt - ca. 20 min.
Smag til med salt og
rigeligt friskkværnet peber og server med friskkogte ris/korn og grønt drys.
Tips: Overskydende sauce
kan gemmes/fryses og serveres som tilbehør eller som suppe, ved at det koges
igennem med en passende mængde bouillon.
Svinekød i sursød sauce
Arbejdstid: 20 min. Koge/stegetid:
15 min. Fryseegnet.
#
200 g svinekød i strimler
½ spsk olie
1 løg (fintsnittet)
1 fed hvidløg
(finthakket)
10 g frisk ingefær (finthakket)
1 gulerod
(fintsnittet)
1 peberfrugt (fintsnittet)
½ dåse ananas (125 g
frugt + 1 dl saft)
1 dl vand
1 spsk majsstivelse
1 spsk vineddike
1 spsk ketchup eller
sød chilisauce
1 spsk sojasauce
2 tsk farin eller
sukker
Tilbehør: kogte ris
frisk koriander
eller bredbladet persille
evt. chilisauce
*
Brun kødet i en varm
wok eller pande med olie.
Tag kødet op og steg
løgene et par min.
Tilsæt hvidløg,
ingefær og grønsager og steg under omrøring 3-5 min.
Si væden fra ananassen
og rør den sammen med de øvrige ingredienser.
Hæld det i wokken og
kog igennem under omrøring.
Tilsæt kød og ananas
og varm det igennem.
Server med kogte ris,
koriander eller persille og chilisauce.
Stroganoff med hakket kød
Arbejdstid: 20 min. Koge/stegetid:
25 min. Ikke fryseegnet.
#
50 g bacon
(terninger)
200 g hakket oksekød
salt og peber
1 stort løg
(fintsnittet)
125 g markchampignon
eller svampemiks (skiver eller kvarte)
2 tsk paprika
1 spsk tomatpuré
¼ l bouillon
1 fed hvidløg
(knust)
½ tsk kommen (knust)
3 spsk cremefraiche 38%
eller piskefløde
Tilbehør: kartoffelmos
af 500 g store kartofler og persille
*
Brun
baconterningerne på en pande og tilsæt kødet.
Brun det under omrøring
3-5 min.
Krydr med salt og
peber og tilsæt løg og champignon.
Steg under omrøring 3-5
min. og tilsæt paprika, tomatpuré og bouillon.
Lad retten simre
10-15 min.
Tag panden af varmen
og rør hvidløg, kommen og cremefraiche i.
Server straks med kartoffelmos
og persilledrys.
Tips: Se opskrift på
kartoffelmos.
Tunfiskeburger
Arbejdstid: 25 min. Stegetid:
8 min. Ikke fryseegnet.
#
1 dåse tunfisk i
vand eller olie
1 tsk dijonsennep
75 g lyst brød uden skorpe
(smuldret/revet)
1 usprøjtet citron (fintrevet
skal + 1 spsk saft)
3 spsk hakket
persille
2 spsk hakket løg
1 æg
salt og peber
1 spsk olie
Dressing:
1 dl græsk yoghurt, fromage
frais eller cremefraiche
1 tsk dijonsennep
1 spsk hakket løg
1 spsk hakkede kapers
1 syltet agurk eller
3-4 cornichoner (hakket)
1-2 spsk hakket persille
salt og peber
Tilbehør:
2 burgerboller salat
*
Lad tunfisken dryppe
af og rør den sammen med alle ingredienser undtagen olie.
Form massen til 2-4 bøffer
og læg dem i køleskabet.
Rør dressingen sammen
og smag til med salt og peber.
Steg tunbøfferne på
en varm pande med olie ca. 4 min. på hver side.
Server i lune boller
med salat og dressing.
Grønsagssuppe med ostebrød
Arbejdstid: 30 min. Koge/stegetid:
30 min. Fryseegnet. (2-3 personer)
#
1 løg (hakket)
2 fed hvidløg (hakket)
½ spsk olie
500 g fintsnittede grønsager
fx hvidkål, porre, gulerod, selleri/bladselleri
1 tsk timian eller oregano
1 spsk tomatpuré
¾-1 l bouillon
250 g kartofler (terninger)
1 dåse bønner
persille
salt og peber
Ostebrød:
4-6 skiver lyst brød
(gerne fuldkorns)
2-3 tsk dijonsennep
2-3 skiver ost
evt. 2-3 tsk tapenade,
pesto eller en stærk chutney
*
Steg løg og hvidløg bløde
og blanke i en gryde med olie.
Tilsæt kål,
grønsager og timian eller oregano og steg under omrøring 3-4 min.
Tilsæt tomatpuré og
bouillon og giv suppen et opkog.
Tilsæt kartofler og
de afdryppede bønner og lad suppen simre til alt er mørt ca. 20 min.
OSTEBRØD:
Smør halvdelen af
brødet med sennep og evt. den anden halvdel med tapanade, pesto eller chutney.
Læg dem sammen med
ost og steg dem i en toaster eller på en (grill)pande, til de er gyldne og sprøde.
Smag suppen til med salt
og peber og server med friskhakket persille og ostebrød.
Tips: Du kan selv udbløde
og koge 125 g tørrede bønner.
Erstat evt de friske
grønsager med frosne suppeurter.
Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin