1 ½ rundstykke eller tilsvarende mængde tørt franskbrød
2 løg
750 g hakket kalv og flæsk
2 spsk sennep – ikke for stærk
1 stort æg
1 ½ tsk salt
¼-½ tsk friskkværnet hvid peber
2 tsk tørret merian
100 g feta eller fontina
20-25 grønne oliven med piment
persille til pynt
¾ l. olie eller rødvin
Udblød brødet i håndvarmt vand.
Pil løgene og skær dem i små terninger.
Bland det hakkede kød med løg, sennep, æg, salt, peber og merian i en skål.
Tryk overflødigt vand af brødet.
Rør det udblødte brød og kød sammen, det går nemmest med håndpiskeren.
Hvis farsen virker for blød, kan man tilsætte lidt rasp.
Skær osten i centimeterstore terninger.
Form kødet til valnøddestore kødboller.
Fyld halvdelen af bollerne med ost og resten med olivenerne.
Fyldet trykkes let ind i kødbollerne hvorefter glattes til.
Læg kødbollerne ved siden af hinanden på et par fade, så er de nemmere at stikke på fonduegaflen.
Pynt med lidt persille.
Varm olie eller vin op i en gryde på komfuret og hæld det i fonduegryden.
Sæt det på en varmekilde/spritflamme.
Stik kødbollerne på fonduegafler og steg dem sprøde i olien, eller kog dem i vinen.