1 kg svinekam med svær
vand
salt, peber
2-3 laurbærblade
5-6 dl bouillon
3 skalotteløg
Sauce:
4 dl sky
1-1 ½ spsk hvedemel
evt. 1 dråbe kulør.
Tilbehør: Hvide og/el. små hele ristede kartofler, sauce, salat.
Få slagteren til at ridse sværen.
Tænd ovnen og indsti! den på 160°. Læg stegen med sværen nedad i en bradepande med vand (ca. 2 cm) og kog sværen 15 min.
Tag kødet op og aftør det godt med køkkenrullen. Gnid kød og svær med salt og peber. : Stik laurbærblade ned l Sværen. Læg stegen på ovnristen over bradepanden. Sæt stegen på nederste ribbe i ovnen ved 160°.
Hæld bouillon ved stegen efter ½ times stegning. Læg ituskårne skalotteløg ned i skyen.
Videresteg ca. 1 time. Hæld skyen fra og indstil ovnen på 250°. Sæt stegen i ovnen med ovndøren på klem el. ventil åben.
Efterbrun stegen fra 5-15 min., til sværen er sprød og boblende. Kan også efterbrunes under grillen. Lad stegen hvile 10 min. med åben ovndør.
Sauce: Si skyen og skum overflødigt fedt af. Ryst hvedemel med lidt vand til en jævning. Hæld den i den kogende sky under konstant piskning. Småkog saucen ca. 5 min.
Forskæring: Skær sværen af og del den ud enkeltvis. Skær kødet i ½ cm tykke skiver.
Variation I:
Andre kødstykker til flæskesteg: skinke, bov el. mørbradstykket. Stegning ca. 1 time pr. kg plus bruning
Halskam, nakkekam, brystflæsk, 45-50 min. pr. kg plus bruning.
Flæskesteg uden svær kan grydesteges. Stegetiden er ca. 1 time pr. kg
Variation II:
Flæskesteg med andre krydderier:
1. skalotteløg, estragon.
2: hele nelliker, timian.
3: ingefær, basilikum.
4: løvstikke, hvidIøg.
Variation III:
Andre stegemetoder: Flæskesteg kan steges uden tilsætning af væske. Serveres da med kartoffelsalat el. anden salat. Kan også steges i stegepose.