Velsmagende
farsbrød med fyld af æbler, svampe og rosmarin. Det færdigstegte farsbrød er
"glaseret" med æblegelé og serveret med ovnbagte jordskokker.
4-6
personer. Arbejdstid: 1 time. Koge/stegetid: 1 time og 15 min.
Fars:
250
g markchampignon eller blandede svampe
1
stort løg
2
fed hvidløg
1-2
spsk olie
1-2
stilke frisk rosmarin salt og peber
1-2
æbler
500
g hakket kød (okse, kalv, svin, kylling eller kalkun)
2 æg
75
g rasp eller brødkrumme
1 spsk
dijonsennep
Endvidere:
150
g bacon i skiver
2
dl æblemost
2
dl bouillon eller vand
2-3
spsk æblegele
1 spsk
majsstivelse evt. kulør
Tilbehør:
¾ kg
jordskokker
2
fed hvidløg
1
bundt persille
1-2
spsk olie
salt
og peber
15
g smør
*
Rens
svampene, og hak dem.
Pil
løg og hvidløg, og hak dem fint.
Skyl
rosmarinen, træk bladene af stilkene, og hak dem.
Brug
evt. en foodprocessor til at hakke det hele.
Sauter
svampeblandingen på en pande med olie i 5 min. under omrøring.
Krydr
med salt og peber, og hæld blandingen i en stor skål.
Skræl
og udkern æblerne, og hak dem i foodprocessoren (eller riv dem groft).
Rør
dem i kødet sammen med svampeblandingen, æg, rasp og sennep.
Krydr
med salt og peber, og form farsen til et stort brød eller 4-5 portionsbrød i en
bradepande med bagepapir.
Pak
kødet ind med baconskiver.
Hæld
æblemost og bouillon i bradepanden, og sæt den i ovnen ved 160 °C varmluft i
ca. 1 time (portionsfarsbrød 25-30 min.).
Tjek
med et stegetermometer; det skal vise mindst 75 °C.
Skrub
eller skræl jordskokkerne, og del dem i nogenlunde lige store stykker.
Pil
hvidløgsfeddene, og hak dem fint.
Skyl
og hak persillen.
Vend
jordskokker og hvidløg med olie, salt og peber på en bageplade med bagepapir, og
sæt dem i ovnen sammen med kødet i de sidste ca. 20 min. - vend rundt i dem en
gang undervejs.
Tag
farsbrødet ud af ovnen, og pensl overfladen med æblegelé.
Skru
ovnen op til 250 °C eller grillfunktion, og lad jordskokkerne blive gyldne og
møre.
Si
væsken fra farsbrødet over i en gryde, giv det et opkog, og jævn med
majsstivelse udrørt i lidt koldt vand eller saucejævner.
Smag
til og tilsæt evt. kulør.
Vend
smør og persille i jordskokkerne.
Skær
det store farsbrød i skiver, og server med ristede jordskokker og sauce.
Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin