Blå karpe har været en yndet juleret hos borgerskabet i de nordtyske
havnebyer og herfra er traditionen nået til de sønderjydske købstæder.
Idag er der stadig et rimeligt salg i Schleswig-Holsten, hvor karpen spises
enten som jule- eller nytårsmad.
Det er slimlaget på fisken der giver den blå farve.
Hvis man vil lave blå karpe, er det vigtigt, at man ikke skraber eller renser
fisken for skæl udvendigt, og heller ikke fryse den, da det vil ødelægge
slimlaget.
Fisken kan skylles forsigtigt og tørres indvendig med en køkkenrulle.
Karpen lægges i vasken og overhældes med en halv liter kogende eddike.
Herefter lægges den i en fiskegryde og koges i vand ved svag varme i ½
til ¾ time efter hvor stor den er.
Kog den med løg, laurbærblade, salt og hele peberkorn.
Server fløde-peberrodssauce og hvide kartofler til.