Den sprøde, solmodne smag af tomater er det vigtigste i denne ret. Som i enhver anden opskrift med tomater er frugtens kvalitet altafgørende. Hvis man ikke kan få fat i gode tomater, så er en tomatsauce lige så anvendelig, men retten har så ikke den umiddelbare friskhed.
500 g modne tomater
2 spiseskefulde olivenolie
1 stort, hakket løg
2 fed knust hvidløg
1 laurbærblad
1 teskefuld tørret oregano
Salt og peber efter behag
800 g torskefilet
2 hakkede, hårdkogte æg som garnering
En håndfuld friskhakket persille som garnering
Forvarm ovnen til 180ºC.
Smør et gratinfad med olie.
Skær et snit i skindet på hver tomat og læg dem i kogende vand i 15-20 sekunder, så er de nemmere at flå.
Tag dem op med en ske og kom dem i koldt vand med det samme.
Lad dem ligge der 1 minut og tag dem så op.
Det er nu nemt at fjerne skindet (hvis ikke, så kog dem i yderligere 20 sek).
Hak de flåede tomater groft.
Varm 2 spiseskefulde olivenolie i en kasserolle på middelvarme og blødgør løg og hvidløg i olien.
Når blandingen er blank, men ikke brun, så tilsæt tomaterne derefter laurbærbladet og oregano.
Kom salt og peber i efter behag.
Bring langsomt blandingen i kog og lad retten simre i ikke mere end 5 minutter, så tomaterne ikke ender som grød, men stadigvæk har form.
Skær torskefileterne i passende stykker til de enkelte portioner, så hver får ca 200 g
Læg dem i det smurte gratinfad og tilføj salt og peber.
Hæld den varme tomatblanding over torskestykkerne og anbring fadet i den forvarmede ovn i 15-20 minutter.
290 kcal; 42 g protein; 10,5 g fedt, heraf 2 g mættet; 7 g kulhydrat; 2 g fibre; 175 mg natrium; 54 mg kalcium
Alternativ: Bagt helleflynder eller pighvar
I ovennævnte opskrift kan man også bruge fileter af helleflynder eller pighvar i stedet for torskefileter. Men selvom fileter af helleflynder og pighvar måske er at overdrive en smule, så er de ganske anbefalelsesværdige. De skal bages i længere tid: cirka 30 minutter.
Fisk, bagt i alufolie
Fileter af torsk, kuller og sej eller fileten af helleflynder og pighvar kan bages i alufolie, således at de bevarer deres væde og smag. Bland en pasta i en morter ved at sammenrøre 6 spiseskefulde olivenolie, 2 hakkede skalotteløg og 4 spiseskefulde blandede urter som f. eks. persille, dild og basilikum. Tilsæt salt og friskkværnet sort peber efter behag. Læg fileterne i hver sit stykke alufolie, dæk dem med urtepastaen og pak det omhyggeligt ind i foliet; sørg for, hele retten er pakket godt sammen. Læg "pakkerne" på en smurt bageplade og bag dem i en forvarmet ovn (200ºC) i 20-30 minutter. Server fileterne fra alufolien, garneret med citronbåde.