Flæskestegen serveres med friskt grønt tilbehør. Desserten
er en sprød tærtebund fyldt med vaniljeflødeskum og syltede pærer og serveret
med en lun chokoladesauce.
Forårsflæskesteg med
spidskål, radiser og ærter
4 personer. Arbejdstid: 30 min. Stege/kogetid. ca. 1 time og
15 min.
#
1 kg svinekam med svær
1 ½ spsk groft salt
1 citron
6-8 laurbærblade
1 spidskål
1 bundt radiser
250 g fine ærter
Tilbehør: pillekartofler
*
Sørg for, at sværen på svinekammen er ridset helt ud i
siderne og helt igennem.
Drys med groft salt, og gnid det ned mellem alle sværene.
Læg stegen på citronskiver og laurbærblade i en bradepande.
Hæld lidt vand i bunden af bradepanden.
Stik et stegetermometer i midten af stegen.
Sæt stegen i ovnen, og tænd på 200 °C.
Steg i ca. 1 time, til centrumtemperaturen er 55 °C.
Er sværen sprød, steges videre ved 200 °C, til
centrumtemperaturen er 65 °C.
Er sværen ikke sprød, sættes temperaturen i ovnen op til 225
°C.
Tag stegen ud af ovnen, og lad den hvile i ca. 15 min.
Skær stokken ud af kålen, og del den i både.
Rens radiserne.
Kog kålen i ca. 5 min. i letsaltet vand, og tilsæt radiser
og ærter det sidste minut af kogetiden.
Hæld kogevandet fra, og dryp grønsagerne af.
Skær kødet i skiver, og anret med grønsager og kartofler.
Pæretærte à la Belle
Helene
1 tærte til ca. 8 personer. Arbejdstid: 40 min. Hviletid:
ca. 30 min. Bagetid: 25 min.
#
Tærtedej:
125 g koldt smør
175 g hvedemel
50 g mandelmel (se TIPS nederst)
1 lille æg
ca. 3 dl tørrede bønner
Fyld:
1 stang vanilje
100 g flormelis
2½ dl piskefløde
8 syltede pærer
Chokoladesauce:
100 g mørk chokolade
1½ dl piskefløde
*
Smuldr smør og mel sammen med mandelmel.
Saml dejen med æg, uden at ælte den.
Lad dejen hvile i køleskab i ca. 30 min.
Rul dejen tyndt ud, og læg den i en tærteform (en aflang
eller rund 24 cm i diameter).
Tryk siderne godt til i kanterne med en lille kugle dej.
Prik bunden med en gaffel.
Læg et stykke bagepapir eller stanniol i tærteformen, og
hæld tørrede bønner i.
Bag bunden i ca. 25 min. ved 200 °C.
Løft indlægget med bønnerne op af den forbagte tærtebund, og
afkøl den.
Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud.
Mos dem sammen med flormelis i en skål, og tilsæt
piskefløde.
Pisk det til blødt skum, og bred det ud i tærtebunden.
Skær de afdryppede pærer i mindre stykker, og læg dem
ovenpå.
Hak chokoladen groft, og smelt den i lun piskefløde.
Server chokoladesaucen til tærten.
TIPS: Mandelmel er fintmalede, smuttede mandler. Du kan selv
lave mandelmel ved at tørre smuttede mandler på en bageplade ved 150 °C i ca.
15 min. og derefter male dem til fint mel i en foodprocessor. Til mere rustikke
kager, kan du undlade at smutte mandlerne.
Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin