Det dufter skønt,
mens man bruner kødet og tilsætter urter og krydderier. Derefter skal det hele
blot passe sig selv. Desserten er friske og tørrede frugter serveret med en
flødeostecreme.
Braiseret kalvetykkam med fløde-citronsauce,
stegt julesalat og stampede kartofler
4-6 personer. Arbejdstid:
45 min. Stege/kogetid: ca. 2½ timer.
#
2 løg
5-6 stilke
bladselleri
2 gulerødder
½ citron
1 kg kalvetykkam
(evt. snøret)
25 g smør
2 spsk olie
salt og friskkværnet
peber
3 spsk hvedemel
3-4 laurbærblade
½ liter vand (eller
kalvebouillon)
2½ dl piskefløde
1 økologisk citron
2-3 spsk hakket
persille
Stampede kartofler:
1 kg melede
kartofler
25 g smør eller 2-3 spsk
olie
salt og friskkværnet
peber
persille
Stegt julesalat:
2 stk julesalat
25 g smør
2 spsk citronsaft
*
Pil løgene, og skær
dem i både.
Rens
bladselleristilkene og skræl gulerødderne.
Skær dem i mindre
stykker.
Skær den halve
citron i skiver.
Brun kødet i en
stegegryde eller på pande i smør og olie.
Krydr med salt og
peber.
Bland de udskårne grønsager
med mel, og læg dem i bunden af et ovnfast fad med citronskiver og
laurbærblade.
Læg kødet på grønsagerne,
og tilsæt vand eller bouillon.
Dæk fadet med låg
eller stanniol, og sæt det i ovnen.
Tænd på 160 °C, og
lad kødet småstege i 2-2½ time, til kødet er mørt.
Skræl kartoflerne,
og skær dem i grove stykker.
Kog dem helt møre i
letsaltet vand.
Hæld vandet fra dem,
og mos dem groft med en kartoffelmoser eller en stor gaffel.
Vend dem sammen med
smør eller olie, og smag til med salt og peber.
Del julesalaten i
blade.
Steg dem i smør i
4-5 min. ved middelvarme, og tilsæt 1 tsk fintrevet citronskal og -saft.
Tag kødet op.
Kog stegeskyen
igennem med fløde, og smag til med fintrevet citronskal og -saft, salt og
peber.
Skær kødet i skiver
på tværs af kødfibrene, og server med stegt julesalat, stampede kartofler og
citron-flødesauce.
Drys med hakket
persille.
Abrikos-appelsintrifli med flødeostecreme
4 personer. Arbejdstid:
20 min.
#
14-20 små makroner
1 dl friskpresset
appelsinsaft
4 spsk
appelsinmarmelade
12 saftige tørrede
abrikoser
200 g flødeost
naturel
½ stang vanilje
3 spsk piskefløde
2 spsk flormelis
*
Læg makronerne i
bunden af 4 portionsglas.
Fordel appelsinsaft,
appelsinmarmelade og abrikoser ovenpå.
Pisk flødeost sammen
med vaniljekorn, fløde og flormelis, og læg det på toppen af hver dessert.
Server afkølet.
Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin