Navn: Stenbider
Engelsk: Lump, Lumpsucker
Latin: Cyclopterus lumpus
Sæson
Januar - April/Maj
Kendetegn:
Stenbider er en rund og benet fisk. Den har et tykt skind
der er besat med syv rækker af benknuder. Den forreste rygfinne er en tyk kam
af benknuder og brystfinnen er en stor sugekop, som hannen bruger når han
vogter over æggene. Hunnens farver er blågrønne og hannens er mere rødbrune.
Hunnen kaldes også kvabso og i gydesæsonen udgør rognen 25% af fiskens vægt.
Stenbiderrognen (eller dansk kaviar) er en delikatesse om foråret.
Levested:
Den er udbredt i det nordøstlige Atlanterhav, lige fra USA’s
og Canadas østkyst over Grønland til Norge og Finland, og sydpå ned til Spanien
og Portugal.
Den lever normalt på stenet bund i 50-150 meters dybde. Man ved dog at der er
stenbidere der opholder sig på dybere vand, ned til ca. 2000 meters dybde.
Dette ved man fordi, at man har haft fanget en havtaske (som er en udpræget
bundfisk) over 2000 meter dybt vand. Og da man åbnede havtasken, fandt man en
helt friskfanget stenbider.
Føde:
Den lever af mindre fisk, gopler og krebsdyr.
Størrelse:
Der er ikke noget mindste fangstmål på stenbideren, men den
kan blive op til 60 cm lang og veje op til 5,5 kg.
Kønsmodning:
Stenbideren bliver kønsmoden ved tre-fire års alderen. Når
temperaturen ved kysterne stiger til 4-5 °C, søger de parvis ind til kysten for
at gyde. Her gyder kvabsoen ca. 200.000 æg, som hannen passer indtil de
klækkes. Herefter svømmer hannen væk og ungerne bliver ved kysten til de er 6-8
cm lange. Så forsvinder de til ukendte steder indtil de vender tilbage til
kysten for at gyde ved tre-fire års alderen.
Fiskeart: Bundfisk
Ernæring: Fed fisk (8-35 g fedt pr. 100 g fisk)
Holdbarhed
Max 48 timer, alt efter fiskens friskhed ved indkøb.
Fisk og skaldyr er letfordærvelige madvarer og bør helst opbevares under 2 °C.
Da de fleste køleskabe i husholdningen køler ved højere temperatur - oftest 4-5
°C - bør fisken tilberedes samme dag.
Tilberedt fisk kan forlænge holdbarheden med 2-5 dage.
Anvendelse
Rognen fra stenbideren er det mest anvendte og populære fra denne fisk. Den
fås kun frisk om foråret hvor den er i sæson, men kan fås konserveret hele året
(de er dog farvet sorte eller røde). Rognen varierer i farven fra svag lyserød
til lilla.
Kødet er løst, fedtholdigt og lidt geléagtigt. Det kan anvendes stegt og kogt,
men er mest velegnet røget.
Jordskokker med
stenbiderrogn:
Skræl eller skrub jordskokkerne og skær dem i små tern.
Sautér dem let på panden med lidt finthakket løg.
Hæld lidt hvidvin på og lad det reducere ned.
Tilsæt lidt fløde så det dækker og lad det koge ind til
cremet eksistens.
Smag den til med salt, peber og evt lidt citronsaft.
Servering:
Læg 2 store skefulde jordskokker i midten af tallerkenen,
læg en skefuld stenbiderrogn på toppen så det drysser lidt ned af siderne.
Pynt med brøndkarse. Du kan eventuelt anvende nogle friske
grønne forårsskud fra din have til at pynte med.
Frysning
2-3 mdr ved -18 °C.
Fisk og skaldyr skal være friske når de fryses ned.
Fiskekød forringes hurtigt i fryseren og bør ikke lagres længere end de
anbefalede tider. Magre fisk bliver tørre og fede fisk bliver harske.
Stenbiderrogn kan fryses i op til 3 måneder. Fryses usaltet.
Næringsindhold pr. 100g | Energifordeling |
Energi | 706 kJ | I varen | A.D.T |
Protein | 9,8 g | 24 % | mindst 10 % |
Kulhydrat | 0 g | 0 % | ca. 60 % |
Fedt | 14,2 g | 76 % | højst 30 % |
Kostfibre | 0 g | | ca 30 g |
Vand | 74,6 g | | |