Matjessild smager allerbedst først på sommeren, for da er de
nylavede. Server gerne matjessildene sammen med friske bønner.
• Matjessild indeholder letfordøjeligt protein, masser af A-
og D-vitamin samt kalium og fosfor.
Forberedelse 15 min. Tilberedning 15 min. 4 Portioner
# Råvarer til Matjessild med bønner:
8 store matjesfileter a ca. 75 g
3 spsk friskpresset citronsaft
700 g friske grønne bønner
½ bundt glatbladet persille
1 bundt sar
100 g bacon
1 spsk smør eller margarine
salt og peber
* Fremgangsmåde:
1 Anret matjesfileterne på et fad. Dryp dem med
citronsaften.
Dæk til og stil dem i køleskab.
2 Skyl og nip bønnerne.
Skyl persillen, tag bladene af stilkene og hak
persillebladene fint.
Fyld en stor gryde med letsaltet vand.
Læg saren i og giv det et opkog.
Læg bønnerne i og lad dem simre ved svag varme til de er
møre, ca. 10 min.
3 Skær baconet i små tern.
Brun baconternene på en pande til de er sprøde.
Læg baconet på et stykke køkkenrulle og lad det dryppe af.
4 Hæld bønner og sar i et dørslag, spul dem i koldt vand og
lad dem dryppe af.
Smelt fedtstoffet på en pande og svits bønnerne ca. 1 min.
Krydr med salt og peber.
Bland den hakkede persille i.
5 Anret bønneblandingen med matjessildene og drys baconet
over.
Server med kogte nye kartofler eller hjemmelavet
kartoffelmos.
Tips & råd
Stor matjessild (75-140 g), som eksperterne hævder er den
eneste matjessild, fanges fra midten af maj til begyndelsen af juni. Silden
fanges i Nordsøen.
Sar, eller bønneurt, har en let peberagtig og stærk smag.
Sar hjælper kroppen med at fordøje stærk og fed mad.
PR. PORTION: Energi: Kcal 623 = kJ 2608
Kulhydrat 24 g Protein 31 g Fedt 45 g (65%) Fibre 7 g