Sød kartoffel (latin: Ipomoea batatas) eller batat er en
rodgrønsag, der tilhører snerlefamilien. Den ligner en kartoffel,
men tilhører ikke samme familie. Søde kartofler er aflange og ofte større end
kartofler, med rødrosa eller hvid skræl, og hvidt eller gult frugtkød. Den
tilberedes på samme måde som en kartoffel. Søde kartofler har en sødlig smag og
har et forholdsvist højt indhold af A-, C- og E-vitaminer.
Søde kartofler kommer oprindelig fra Sydamerika.
Selvom søde kartofler (eller "sweet potatoes")
godt nok har taget fitnessverdenen med storm, er de som sådan ikke ”sundere”
end almindelige kartofler. Det er to forskellige fødevarer, der hver især er
gode kilder til forskellige næringsstoffer.
Søde kartofler har et lavere kalorieindhold, men også et lidt lavere
proteinindhold end den almindelige kartoffel. Søde kartofler er også en rigtig
god kilde til A-vitamin, som er fraværende i de hvide kartofler. De indeholder
også lidt mere C-vitamin,
omend almindelige kartofler også har en pæn mængde af dette.
Til gengæld har almindelige kartofler et højere indhold af B6-vitamin, niacin
og folat, og indeholder generelt et lidt mere komplet spektrum af mineraler.
Kartoflen har blandt andet større mængder af magnesium, kalium, fosfor og jern.
Søde kartofler og kartofler har et ens indhold af kostfibre, og påvirker
blodsukkeret i nogenlunde samme omfang, hvis de koges. Bagte kartofler får dog
gennemsnitligt blodsukkeret til at stige mere end bagte søde kartofler. Til
gengæld falder tilgængeligheden af kulhydraterne i tilberedte kartofler, hvis
man lader dem køle af igen, og for eksempel bruger dem i en kartoffelsalat, og
i så fald vil blodsukkerstigningen være lavere.
Når det så er sagt, så er påvirkningen af blodsukkeret alligevel en uholdbar
målestok for hvor sund en kulhydratrig fødevare er. Dels fordi tilstedeværelsen
af andre fødevarer i måltidet typisk vil dæmpe effekten, men også fordi der er
en stor individuel variation i hvordan vores blodsukker påvirkes af forskellige
fødevarer – blandt andet afhængig af vores genetik, aktivitetsniveau, og
tarmflora.
Så søde kartofler er ikke en "superfood", i højere grad end
almindelige kartofler. De indeholder hver især forskellige næringsstoffer, og
det sundeste valg vil være ikke at ekskludere nogen af delene fra sin kost –
ligesom man i det hele taget bør spise varieret.