Rødkål har siden Middelalderen været kendt i Danmark. Det
består af kraftige blanke, mørke lilla blade og farven stammer fra et højt
indhold af anthocyaniner, men rødkål kan skifte farve alt efter jordens
surhedsgrad. Bladene sidder kompakt og formen er kuglerund. Det er én af flere
varianter inden for Havekål. Rødkål er en fast del af den traditionelle
julemad, men smager også godt rå, hvis det tilberedes rigtigt. Rødkål har en
stærk kålsmag og er rig på kostfibre, mineraler og vitaminer, især C-vitamin.
Tips til tilberedning
• Udskæring af kålhovedet: fjern de yderste blade. Skær et
stykke af toppen, derefter skæres 2 stykker af på hver side af stokken. Det
gentages på den modsatte led, så der kun er en firkant rundt om stokken
tilbage. Til sidst skæres et stykke af firkanten af, ned til hvor stokken
begynder. Så har du 6 stykker rødkål, som er lige til at snitte i strimler.
• Snittet rødkål kan koges til klassisk rødkål. Tilsæt lidt
eddike for at bevare den smukke farve
• Rødkål er velegnet fintsnittet i salater
• Passer godt sammen med æbler, appelsin og anden frugt -
eller rødbeder (rå og revne, syltede eller strimlede)
• Kålen er let bitter og derfor er søde og cremede
dressinger gode til rødkålssalaten
Vidste du at...
Rødkål kan bruges til at måle pH-værdien i væsker. I en sur
væske bliver rødkålen rød og i en basisk væske bliver den blå.
Opbevaring
Køligt med film eller i en plastpose.
I sæson
August til Februar