Navn: Makrel
Engelsk: Mackerel
Latin: Scomber scombrus
Sæson
Hele året.
Højsæson: August - september
Kendetegn:
Makrel er blågrøn over ryggen med mørke aftegninger ned til
sidelinjen. Bugen er hvid og kødet er mørkt og har et højt indhold af
fedtsyrer.
Den er torpedoformet og mangler svømmeblæren, hvilket gør at den hurtigt kan
stige og dykke uden problemer med trykforskelle.
Levested:
Makrellen er udbredt fra Middelhavet til det nordlige Norge
og Island. I Nordsøen og Skagerrak overvintrer en del makreller på 400-600
meters dybde, hvor de næsten ikke indtager føde. Først om foråret begynder de
atter at æde.
Føde:
Om foråret består makrellens føde af planktondyr som
vingesnegle, vandlopper og fiskeæg. Efter gydning (marts/april – juli) består
dens føde af krebsdyr, småsild og brisling.
Størrelse:
Mindstemål for makrel fanget i Nordsøen er 30 cm. For
Skagerrak og Kattegat er det 20 cm. De bliver normalt 30 – 40 cm og vejer
sjældent over 1 kg.
Kønsmodning:
Når makrellen er ca. 3 år, bliver den kønsmoden. Gydningen
foregår ved havoverfladen, hvor den gyder op mod en halv million æg. De flyder
rundt i overfladen sammen med sæden, indtil de klækkes efter en uges tid. Efter
gydningen spredes makrellerne i småstimer.
Fiskeart: Pelagisk stimefisk (Fisken lever i åbent vand og
ikke på bunden eller ved kysterne.)
Ernæring: Fed fisk (8-35 g fedt pr. 100 g fisk)
Holdbarhed
Max 48 timer, alt efter fiskens friskhed ved indkøb.
Fisk og skaldyr er letfordærvelige madvarer og bør helst opbevares under 2 °C.
Da de fleste køleskabe i husholdningen køler ved højere temperatur - oftest 4-5
°C - bør fisken tilberedes samme dag.
Tilberedt fisk kan forlænge holdbarheden med 2-5 dage.
Anvendelse
Fedmen i makrellen gør at den godt kan tåle en lidt hårdere behandling,
såsom grillning, pande- og ovnstegning.
Hel grillet makrel:
Tag den hele rensede makrel og fyld friske hakkede
krydderurter blandet med revet citron/limeskal i bugen.
Læg fisken i en dobbeltrist og grill i 4-7 minutter på hver
side.
Andre produkter af makrel: Røget makrel, makrel i konserves (tomat, karry m.m.)
Frysning
2-3 mdr ved -18 °C.
Fisk og skaldyr skal være friske når de fryses ned.
Fiskekød forringes hurtigt i fryseren og bør ikke lagres længere end de
anbefalede tider. Magre fisk bliver tørre og fede fisk bliver harske.
Næringsindhold pr. 100g | Energifordeling |
Energi | 1235 kJ | I varen | A.D.T |
Protein | 18,1 g | 25 % | mindst 10 % |
Kulhydrat | 0 g | 0 % | ca. 60 % |
Fedt | 24,4 g | 75 % | højst 30 % |
Kostfibre | g | | ca 30 g |
Vand | 56,6 g | | |