Navn: Lyssej / lubbe
Engelsk: Pollack/Pollock
Latin: Pollachius pollachius
Sæson
Hele året
Højsæson: Juni - Sep/Dec
Kendetegn:
Lubbe, som lyssej også kaldes, er en torskefisk, men har i
modsætning til torsken ikke nogen skægtråd, selvom den lever nær bunden.
Den har et kraftigt underbid og ryggen er mørk og brunlig eller blågrøn. Den
har tre rygfinner og to bugfinner og gattet (den fælles åbning for tarm og
kønsorgan hos fisk og fugle af begge køn, hvor både afføring og sæd/æg
udskilles) ligger under første rygfinne.
Kødet er lyst og magert og kan for det utrænede øje nemt forveksles med torsk.
Levested:
Lyssej lever i Atlanterhavet fra Barentshavet til
Nordafrikas kyst. Den er almindelig i de skandinaviske farvande, men bryder sig
ikke om alt for ferskt vand.
Den lever fortrinsvis ved bunden og fra kysten ud til 200 meters dybde. Den
holder sig gerne i nærheden af skibsvrag ligesom langen og havålen.
Føde:
De unge fisk lever af orme, krabber og andre skaldyr, medens
de ældre fisk lever af bl.a. sild, gylter, brisling m.m.
Størrelse:
Mindstemålet på lyssej er 30 cm. Den bliver normalt 50-60 cm
og har en gennemsnitsvægt på 2,5-4 kg. Lyssejen kan blive ca. 15 år gammel,
veje op til 10-20 kg og være omkring 120-150 cm lang.
Kønsmodning:
Lyssejen gyder i nærheden af hvor den holder til. Den gyder
ned til 100 meters dybde og foretrækker temperaturer på 8-10 °C. Fra februar til
april gyder den op til 200.000 æg.
Fiskeart: Torskefisk (En altædende rovfisk, der oftest lever
nær bunden)
Ernæring: Mager fisk (0-2 g fedt pr. 100 g fisk)
Holdbarhed
Max 48 timer, alt efter fiskens friskhed ved indkøb.
Fisk og skaldyr er letfordærvelige madvarer og bør helst opbevares under 2 °C.
Da de fleste køleskabe i husholdningen køler ved højere temperatur - oftest 4-5
°C - bør fisken tilberedes samme dag.
Tilberedt fisk kan forlænge holdbarheden med 2-5 dage.
Anvendelse
Lyssejen er en god fisk, der kan anvendes på mange forskellige måde. Kogt,
dampet, stegt, grillet, røget, tørret og saltet.
Den kan sagtens erstatte andre torskefisk, og er et godt alternativ til fx
torsken, som koster næsten det dobbelte.
Ovnbagt lyssej med pesto:
Fjern eventuelle ben fra filetterne.
Skær fileten ud i mindre stykker, læg dem i et fad og krydr
med salt og peber.
Dæk fisken med et tyndt lag pesto.
Bag fisken i ovnen i 6-8 min afhængig af tykkelse.
Servér med en lun salat lavet på quinoa, soltørrede tomater, frisk basilikum og
citronskal.
Smag den til med salt, peber og citronsaft.
Frysning
3-6 mdr ved -18 °C.
Fisk og skaldyr skal være friske når de fryses ned.
Fiskekød forringes hurtigt i fryseren og bør ikke lagres længere end de
anbefalede tider. Magre fisk bliver tørre og fede fisk bliver harske.
Næringsindhold pr. 100g | Energifordeling |
Energi | 339 kJ | I varen | A.D.T |
Protein | 19,3 g | 97 % | mindst 10 % |
Kulhydrat | 0 g | 0 % | ca. 60 % |
Fedt | 0,3 g | 3 % | højst 30 % |
Kostfibre | 0 g | | ca 30 g |
Vand | 79,5 g | | |