Bladbeden stammer oprindeligt fra strandbeden der vokser vildt
i Danmark, især ved Storebælts kyster. Den er kommet til os fra Middelhavslandene,
hvor den stadig bruges flittigt. Bladbede kaldes også mangold eller sølvbede og
den er i familie med spinat, rødbede, mælder og sukkeroer. Den er rig på blandt
andet fibre, jern og betacaroten. Den indeholder ligesom spinat og rabarber oxalsyre.
Man skal derfor være lidt opmærksom på ikke at spise for meget af den, da det binder
calcium i maden, så vi ikke kan optage den.
Tips til tilberedning
• Bladbede er bedst varmebehandlet når det er de store blade
• Brug de små babyleaves i salatskålen
• Bladene kan bruges som alternativ til spinat, da den minder
lidt om det i dampet tilstand
• Stilkene blancheres eller sauteres
• Ekstra fyld i grønsagstærten, fx blandet med porre. Snit bladbede
og kog op sammen med porreskiver i letsaltet vand 3-4 min. afdrypper det, og så
er det klar til at komme i som fyld i en tærte
• I wokretter. Her lynsteger du snittet bladbede i olie i en
wok 2-4 minutter, mens du hele tiden vender rundt. Bland det gerne med andre snittede
grønsager. Smag til med sojasauce og gerne frisk reven ingefær
• Grønsagsfyld i supper
• Pureres med kartofler eller andre rodfrugter til mos
Vidste du at...
Bladbede findes i mange forskellige farver, blandt andet; lysegrøn,
hvid, gul, orange og rød.
Opbevaring
I grøntsags skuffen i køleskabet. Holdbarheden er 3-5 dage.
I sæson
Juni til August