Basilikum stammer oprindeligt fra tropiske områder i Asien og
det østlige Afrika hvor den vokser vildt. Det er en enårig urt fra Læbeblomst-familien.
Der findes efterhånden et stort udvalg af basilikum sorter. Duften fra bladene er
meget karakteristisk og den har mange anvendelsesmuligheder. Basilikum bruges meget
i det sydeuropæiske køkken, og er specielt god til retter med tomat.
Tips til tilberedning
• Den giver en fin smag i salatskålen og til fisk, fjerkræ, kalv,
kanin, lam, svinekød
• Velegnet til spaghetti, samt tomater og andre grøntsager
• Særdeles velegnet til hjemmelavet pesto. En god håndfuld frisk
basilikum, 1–2 fed friske hvidløg, 50 g pinjekerner, 50 g parmesanost, ½ dl olivenolie.
Smag til med salt. Pinjekerner kan erstattes med valnødder eller mandler
• God at blande sammen med andre friske krydderurter
• Et par gode makkere til basilikum er olivenolie, hvidløg og
forskellige »nødder«
Vidste du at...
Basilikum planten ikke kan tåle at stå i træk fra fx et vindue
Opbevaring
I køleskab. Kan holde 3-5 dage. Alternativt i potte i køkkenet
eller på altanen/haven om sommeren.
I sæson
Januar til December