Et fedt mesterværk. Man skal bruge superfriske æg eller pasteuriserede æggeblommer, fordi de skal spises rå. Hvis man ikke vil have så meget olie, kan man blande lidt kvark eller yoghurt i til sidst - så det bliver knap så fedt, men til gengæld heller ikke ægte mayonnaise.
1 æggeblomme fra et helt friskt æg (se ovenfor), der skal have stuetemperatur
1 knsp salt
1 tsk sennep
½-1 tsk citronsaft
1 ¼ dl olie (solsikkeolie, olivenolie)
Slå ægget ud, lad blommen glide over i en skål (hvad man kan gøre med hviden, står nede i Tips).
Tilsæt salt, sennep og ½ spsk af citronsaften under kraftig omrøring.
Fortsæt så med piskeriset eller med elmikseren.
Dryp at et par dråber olie ad gangen i starten og pisk kraftigt.
Derefter kan man tilsætte olien i en tynd stråle - og hele tiden skal der piskes flittigt. Husk kun at hælde så meget olie ved, at den straks forsvinder i den bløde masse og bliver bundet af blommen.
Efterhånden bliver der en mere og mere tyk og cremet mayonnaise ud af æggeblommesaucen.
Nå al olien er brugt op, skal man bare røre videre et lille stykke tid.
Smag til med salt, peber og endnu mere citronsaft, præcis som man kan lide det.
Smager godt sammen med alt fra pommes frites til artiskokker - det afhænger kun af ens personlige smag! kj pr. portion: 710
Tips:
Brug den tiloversblevnet æggehvide til marengs, pandekager med syltetøj eller røræg (sammen med hele æg)
Hvis man vil være sikker på at undgå salmonella. skal æggene skoldes ganske hurtigt (salmonella bakterierne sidder som regel på skallen - hvis de overhovedet er der!)
Varianter:
Hvidløgs-mayonnaise:
Tilsæt helt i starten pillede og knuste hvidløgsfed. Hvor mange? Så mange man har lyst til, men 2 er vel ok. Passer til stegt fisk, til grønsager og fondue.
Citron-mayonnaise:
Halver 1 citron, pres den ene halvdel og rør saften med æggeblommen som beskrevet til venstre. Den anden halvdel skrælles og skæres i bitte små terninger og blandes til sidst med den færdige mayonnaise. Passer bedst til fisk, men også til kold steg.
Krydderurte-mayonnaise:
Bland rigeligt med friskhakkede krydderurter i til sidst, fx persille, purløg, estragon, dild, kørvel eller basilikum. Også lækkert sammen med hvidløg. Passer fantastisk til grillede sommergrønsager, til bagte champignoner og til at smøre på brød.
Remoulade
1-2 syltede agurker, ½ løg, 1 sardelfilet, lidt persille, porre eller dild hakkes fint og røres i den færdige mayonnaise med 1 spsk kapers. Krydr eventuelt efter med peber og stærk sennep. Til roastbeef, paneret fiskefilet og alt, som er nævnt ovenfor.