Den lyse smørsauce er meget let at variere og kan krydres med alt det, man godt kan lide: fx kapers, en sjat hvidvin, en skefuld sennep eller friske krydderurter.
Nok til 4:
200 g smør
3 æggeblommer
salt, friskkværnet peber
2-3 spsk citronsaft
Gør først vandbadet klar, så du ikke behøver at fumle med det senere: en stor gryde fyldes halvt op med vand, der bringes til kogepunktet (det skal altså ikke koge, kun være så varmt, at der er små bobler på overfladen).
Stil en metalskål parat, som passer i gryden.
Lad smørret smelte i en anden skål, husk hele tiden at skumme det hvide skum af, som udskilles.
Kom æggeblommen i metalskålen og pisk den med 1 spsk vand.
Sæt skålen over det varme vandbad.
Tilsæt nu det flydende smør først dråbevis, så i en ganske fin stråle og pisk kraftigt med piskeris eller håndpisker.
Når saucen er jævn og cremet, er værket fuldbragt - nu skal der bare smages til med salt, peber og citronsaft. Lækkert!
Smager godt sammen med: alle mulige grønstager - klassisk til kogte hvide asparges, men også godt til dampet fisk og bøf. kj pr. portion: 1800