Oksekødet
får et julet twist med en appelsin-gremolata, og til dessert bages sveskerne
med mandler og marcipan under et lag friskpisket marengs.
Oksesteg med
appelsin-gremolata og kartoffelmos med ost
Arbejdstid:
40 min. Stege/kogetid. ca. 55 min. 4-5 personer
Steg:
750
kg roastbeef af okseinderlår eller -klump (snøret)
1 spsk
smør
1 spsk
olie
1-2
tsk groft salt
friskkværnet
peber
Kartoffelmos
med ost:
1
kg melede kartofler (fx bagekartofler)
100
g mild ost eller
75
g blåskimmelost (evt brie)
salt
og friskkværnet peber
Appelsin-gremolata:
2
store håndfulde bredbladet persille
2 spsk
olie
2 spsk
brødkrumme eller rasp
2
økologiske appelsiner
Pynt:
bredbladet persille
*
Dup
kødet tørt med køkkenrulle.
Varm
en pande eller stegegryde godt op, og kom smør og olie i.
Brun
kødet i ca. 5 min. på alle sider, og krydr med salt og peber.
Steg
evt. videre i gryden ved svag varme med lidt vand i bunden, eller læg
roastbeefen i et ovnfast fad, og sæt det i midten af ovnen.
Tænd
på 150 °C og steg i ca. 45 min.
Sæt
et stegetermometer i midten af kødet og steg, til centrumtemperaturen er 55-60 °C.
Skræl
kartoflerne, skær dem i grove stykker, og kog dem helt møre i vand.
Hæld
kogevandet fra og gem lidt.
Mos
kartoflerne med en kartoffelmoser eller pres dem gennem en puresigte.
Varm
mosen igennem med lidt af kogevandet, og rør revet ost eller små stykker ost i.
Tilsæt
evt. lidt mere kogevand, hvis mosen er for tør, og smag til med salt og peber.
APPELSIN-GREMOLATA:
Bland
hakket persille med olie, brødkrumme eller rasp, fileter af 1 appelsin og skal
og -saft af 1 appelsin.
Krydr
med salt og peber, og lad blandingen trække i ca. 30 min.
Skær
kødet i tynde skiver, drys med appelsin-gremolata og giv kartoffelmos til.
Pynt
med bredbladet persille.
Lune svesker med marengslåg
Arbejdstid:
30 min. Bagetid: ca. 10 min. 6 personer
100
g ren rå marcipan
300
g bløde svesker uden sten
50
g smuttede mandler
2-3
spsk blødt smør
Marengs:
3
æggehvider
75
g flormelis
½ tsk
eddike eller citronsaft
Drys:
25
g flormelis
*
Riv
marcipanen på den grove side af et rivejern, og hak mandlerne groft.
Bland
marcipan og mandler med svesker i et ovnfast fad smurt med smør.
Pisk
æggehvider, flormelis og eddike eller citronsaft i en skål over et kogende
vandbad.
Pisk
konstant, til massen bliver tyk og blank.
Tag
skålen op af vandbadet og pisk videre, til den er afkølet.
Smør
marengsen over sveskeblandingen i fadet, drys med flormelis og bag i ca. 10
min. ved 250 °C, til overfladen er lysebrun.
Server
desserten lun.
Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin