1 kg fuldmodne tomater
½ kg løg
1 ½ l grundsuppe
1 laurbærblad
1 hel nellike
1 kvist timian
2 fed hvidløg
8 hele peberkorn
½ tsk muskat
salt.
Tilbehør: kødboller, hvidløgsflûte.
Vask tomaterne og skær dem i mindre stykker. Pil løgene og del dem i kvarter. Læg begge dele i en gryde og hæld suppe ved. Tilsæt alle krydderierne.
Lad suppen småkoge mindst 1 time, gerne 3-4 timer. Koger den for meget ind, spæder man op med mere vand.
Hæld suppen op i en sigte og gnid tomater og løg igennem. Hæld suppen tilbage i gryden, og varm den igennem. Smag til med evt. flere krydderier.
Kødboller: 200 g finhakket oksekød, salt, peber, 2 spsk vand, 1-2 spsk rasp, ¼ tsk muskat.
Ælt kødet med salt, peber, muskat, vand og rasp. Tril det til små kødboller, og kog dem i den siede tomatsuppe 6-8 min.
Variation:
Hvidløgsflûte: Snit flûte i skrå skiver, ikke helt 1gennem. Rør 25-50 g blødgjort smør med 1-2 fed knust hvidløg. Smør et tyndt lag smør på hver skive. Sæt flûten på pladen midt i ovnen ved 225° i 6-8 min.
Osteflûte: Tilberedes som hvidløgsflûte, blot røres 2-3 spsk reven parmesanost i smørret i stedet for hvidløg.
Suppen kan tilberedes af bløde puretomater el. 2 ds henkogte flåede tomater
(½ kg ds ). Tag de hele krydderier op og findel suppen i en blender evt. ad to gange i stedet for at purere den.