4 personer
Suppe
2 gulerødder
2 pastinakker
½ knoldselleri
2 persillerødder (el. pastinakker)
3 skalotteløg
3 fed hvidløg
2 laurbærblade
2 hele stjerneanis (kan udelades)
½ spsk tørret timian eller en kvist frisk
3 dl hvidvin (kan udelades)
2 ½-3 l vand
1 ½ spsk flydende, konc. grønsagsbouillon
salt og peber
Sennepscreme
250 ml cremefraiche
2 spsk grov, sød sennep
1 spsk dijonsennep
salt, peber og flydende honning
Skinke-kartoffelbrød
½ kg små, nye kartofler
8 skiver parmaskinke groft salt
4 skiver hårdt fladbrød (ristet eller knækbrød)
lidt smør
1 skalotteløg/rødløg
2 spsk olivenolie
1 bundt persille
revet skal af ½ citron
salt, peber og citronsaft
Suppen
Skræl rodfrugterne og skær dem i mindre stykker. Pil og mas dem med den flade side af kniven. Sæt en rummelig gryde over ved middel varme. Svits rodfrugter, løg og krydderier i olien. Tilsæt, vin, vand og bouillon. Lad det småkoge 1 time. Smag til med salt og peber.
Suppen smager allerbedst, hvis den laves dagen før den skal spises.
Sennepscremen
Bland cremefraiche og de to slags sennep. Smag til med salt og peber. Bruger man kun diionsennep. kan man blande lidt honning i cremen.
Skinke-kartoffel-brød
Lad kartoflerne koge op i saltet vand (1 dl salt pr. 1 l vand) og tag så gryden fra varmen. Lad dem stå under låg til de er færdige, så undgår du at de koger ud. Pil kartoflerne, hvis det ønskes, når de er tilpas afkølede. Skær dem i skiver. Laven kartoffelsalat af skiverne, blandet med grofthakket persille, finthakket løg, olivenolie og citronskal. Smag til med salt, peber og lidt citronsaft.
Smør brødet og fordel skinke og kartoffelsalat derpå. Top op med en klat sennepscreme. Det smager bedst når kartoflerne stadig er lidt lune.
--