Når bønner bliver blendet i suppe, bliver de cremede og
smagfulde. Gem lidt af de kogte bønner, og mariner dem med chili og citron det
giver friskhed på toppen sammen med et drys sprød skinke.
4 personer. Udblødningstid: mindst 10 timer. Arbejdstid: 25
min. Kogetid: 60 min.
#
Suppe:
450 g hvide bønner
2 løg
2 fed hvidløg
4 stilke bladselleri
2 spsk olie
2 liter hønse- eller grønsagsbouillon
2 laurbærblade
salt og peber
Marinerede bønner:
1 bundt persille
1 rød chili
2 spsk olie
1 spsk citronsaft
Tilbehør:
100 g parmaskinke
hvedebrød
*
Læg bønnerne i blød i en stor skål med rigeligt koldt vand.
Stil dem i køleskabet i mindst 10 timer (eller se TIPS).
Hak løg og hvidløg.
Skær bladselleri i små terninger.
Svits grønsagerne i olie i en stor gryde.
Hæld udblødningsvandet fra bønnerne, og bland dem med grønsagerne.
Tilsæt bouillon og laurbærblade, og kog bønnerne i 1-1½
time, til de er helt møre.
Tag laurbærbladene op, og tag 4 dl bønner op med en hulske,
og gem dem.
Blend resten af bønnerne og bouillonen til en fin og blank
suppe.
Smag til med salt og peber.
Skyl og hak persillen.
Flæk chilien, fjern frøene, og hak den fint.
Bland persille, chili, olie og citronsaft med de bønner, du
har taget fra.
Krydr med salt.
Læg parmaskinken på en bageplade med bagepapir.
Bag den sprød i ovnen i 5-10 min. ved 180 °C eller steg dem
sprøde på en slip-let pande i ca. 2 min. på hver side.
Server suppen med en pæn skefuld marinerede bønner på
toppen, lidt knust parmaskinke og brød.
TIPS: Du kan godt koge tørrede bønner uden at udbløde dem
først:
Skyl 500 g tørrede bønner, og læg dem i en tykbundet gryde.
Hæld 2½ liter koldt vand på, giv dem et opkog, og lad
bønnerne koge i 10 min.
Tilsæt 2½ tsk salt. et par fed hvidløg, et par laurbærblade.
1 lille løg og evt. et par skefulde olie.
Læg låg på gryden, og lad bønnerne SIMRE på komfuret eller i
ovnen ved 160 °C. til de er møre det vil tage 1½-2½ time alt efter bønnernes
type og alder.
Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin