Der er altid suppe på menukortet på en provencalsk restaurant, og langs kysten er det naturligvis fiskesuppe. Klassikeren er en bouillabaisse kogt på mange forskellige slags fisk. Her er en enklere udgave. Safran, appelsinskal og rouille er suppens provencalske islæt.
300 g hele blåmuslinger
1 stort løg i tern
1 fennikel i store tern
1 spsk olivenolie
1 ½ l lys fiskebouillon
½ kg kartofler i skiver
Skal af ½ usprøjtet appelsin i strimler
10 tråde safran
½ bundt persille
½ kg flåede bøftomater i tern/både
200 g filet af fx torsk eller havkat i tern
Tilbehør: Brød
Rouille:
1 rød peberfrugt
2 spsk olivenolie
3 fed hvidløg
1 knsp cayennepeber
2 skiver lyst brød uden skorpe
Skyl og skrub muslingerne godt.
Er de åbne, skal de lukke sig, når de får et let slag mod køkkenbordet, ellers skal du kassere dem. Muslinger som ikke åbner sig efter 2-3 min. i den varme suppe, skal du også kassere.
Sauter løg og fennikel i en stor gryde for jævn varme i olie til løgene er klare, ca. 8 min. Tilsæt bouillon, kartofler, appelsinskal, safran og stilkene fra persillen.
Bring suppen i kog og kog 5 min.
Tilsæt tomaterne og kog yderligere 10 min.
Tilsæt muslinger og fisk, og lad suppen simre for svag varme i 5 min.
Server suppen med hakket persille, ristet brød og rouille.
Rouille:
Tænd ovnens grill.
Del peberfrugten i fire og placer stykkerne på en rist under grillen, til de er sorte.
Pak dem i en plastikpose og lad dem køle helt af.
Træk det sorte skind af og kom peberfrugtkødet i en blender med olie, hvidløg og brød. Blend det til en glat masse, fortynd evt. med lidt af suppen.
Smag til med cayennepeber og salt.
Grønsager pr. person: ca. 225 g