Her er en portugisisk klassiker - en stærk, krydret og fantastisk lækker suppe. Den laves traditionelt på friske bladgrønsager, en god fond, hvidløg, chili og kartofler, og i denne opskrift indgår der også ris,
Suppen kan varieres i det uendelige efter smag, behag og fantasi.
4-6 personer
3 spsk god jomfruolivenolie, fedt eller baconfedt
2 løg skåret i kvarte, dernæst i skiver
4 pressede fed hvidløg
1 flækket, stærk grøn chilipeber, fx. serrano
125 g langkornede ris
175 g kartofler skåret i mellemstore terninger
1 stort bdt friskhakket bredbladet persille
2 store bdt friskhakket koriander
250 g mørkegrøn kål, fx savoykål
125 g bladbede, rødbedeblade, spinat eller broccoliblade
1 ½ l god hønsefond
50 g bacon eller pancetta
1-2 tsk kommen
havsalt og friskkværnet sort peber
Opvarm olie eller fedt i en tykbundet gryde, tilsæt løg, hvidløg, chili, ris og kartofler og sauter det hele i 2-3 min. Kom halvdelen af de hakkede krydderurter i gryden sammen med kålen og de grønne, let bitre blade. Hæld fonden ved, bring den i kog og lad den simre under låg i 20-25 min., eller til grønsagerne er møre,og konsistensen er næsten grødagtig. Si suppen gennem et dørslag og gem både grønsager og væske, men kassér chilifrugten. Kom resten af de hakkede krydderurter i en blender eller foodprocessor, tilsæt grønsagsblandingen og ca. ½ af suppen og lad maskinen køre, til konsistensen er som pure. Hæld pureen og resten af suppen tilbage i gryden og bring den i kog igen. Smag suppen til. Hvis du bruger bacon, skal det skæres i tynde strimler, og hvis du foretrækker pancetta, skal det skæres i små terninger. Steg baconen eller pancetta'en på en lille pande, uden yderligere fedtstof, til det er sprødt; hæld såvel bacon/pancetta som det afsmeltede fedt i suppen. Tørsteg kommenfrøene let på en anden pande til de dufter lifligt og drys dem over suppen.
Server suppen med friskbagt landbrød til.