200 g tørrede hvide bønner
1 stort løg
4 skiver pancetta (ca. 70 g) eller bacon
1 ½ spsk svine eller gåsefedt
5-600 g hvidkål
4 fed hvidløg
4 skiver daggammelt italiensk brød
½ spsk gåsefedt eller olivenolie (evt. halvt af hver)
vineddike (sherry- eller rødvinseddike)
Skyl og sorter bønnerne.
Stil dem til udblødning i rigelig koldt vand i mindst 10 timer.
Skær løget i tynde skiver og pancettaen i små terninger og sauter begge
dele i fedt i en stor gryde.
Snit hvidkålen i meget tynde strimler og læg dem i gryden sammen med de
udblødte (afdryppede) bønner, finthakket hvidløg samt salt og peber.
Hæld 2 l vand ved og lad det snurre 2 ½-3 timer, indtil bønnerne er møre.
Skær brødet i småstykker og rist dem sprøde og gyldne i olie.
Smag suppen til og server den med lidt vineddike hældt i hver portion.