Grundsuppe:
2 kyllinger (á ca. 1600 g)
4 liter vand
4 løg i grove stykker (ca. 225 g)
3 skrællede gulerødder (ca. 150 g)
6 hele nelliker
6 laurbærblade
1 spsk groft salt
Grøn ærtesuppe:
grundsuppe og evt. hønsebouillon, 4 liter i alt
700 g frosne, fine ærter
3 dl piskefløde
4 spsk hvedemel
½ liter cremefraiche 38%
2 spsk groft salt
friskkværnet peber
3 dl tør hvidvin, fx pinot blanc
150 g smuttede mandler
Pynt: bredbladet persille
Tilbehør:
4 dl cremefraiche 38%
og 48 satte fillokiks
Grundsuppe: Halver kyllingerne, rens og skyl dem.
Bring kyllinger og vand i kog i en stor gryde.
Skum suppen og tilsæt resten af ingredienserne.
Kog suppen ved svag varme og under låg i ca. 1 time.
Tag kød og grønsager op.
Si grundsuppen og skum fedtet af.
Grøn ærtesuppe:
Kom grundsuppe og ærter i den rengjorte gryde og bring suppen i kog uden låg.
Blend suppen i mindre portioner (fyld kun blenderglasset ⅓ op).
Blend hver portion ved hurtigste hastighed i ca. 1 min. og hæld suppen tilbage i gryden.
Pisk 1 dl af fløden og melet sammen.
Pisk resten af fløden i lidt efter lidt.
Rør jævningen i suppen og kog den ved svag varme og under omrøring i ca. 5 min.
Tilsæt cremefraiche, salt og peber.
Bring atter suppen i kog under omrøring og tilsæt hvidvin. Smag til.
Halver imens mandlerne og fordel dem på en plade med bagepapir.
Bag mandlerne midt i ovnen i ca. 15 min. ved 200°C - vend af og til.
Server mandlerne som et drys på suppen.
Genvej: Den grønne ærtesuppe (uden hvidvin) kan tilberedes dagen før
Retten er fryseegnet.
Tips: Kødet fra de kogte kyllinger kan anvendes til majspandekager med kylling, se opskrift.