Lodret snit og skråprojekttion af Birgers æbletørrestativ.
Suppe til 6-8 personer
3 skrubber/rødspætter
3 gulerødder
6 store kartofler
2 porrer
2 løg
10 svesker
20 tørrede æbleringe
persille og selleri
Fiskesuppe:
Gulerødder, kartofler, porrer, løg, svesker samt de tørrede æbleringe kommes i en gryde, dækkes med vand og koges møre.
I en anden gryde dampes de rensede skrubber i letsaltet vand.
Fiskesuppen spædes i grønsagssuppen.
Fisken løsnes fra benene og lægges i varme tallerkener sammen med suppen.
Serveres drysset med smørstegt persille.
Om tørring af æbler:
Gerda fortæller, at erfaringsmæssigt er James Grieve den bedste æblesort til tørring. Den er ikke så saftig og bliver særlig fin at se på, når den tørrer med fine gyldne og okker farvetoner. Man udvælger de smukkeste æbler, usprøjtede, skræller dem og udstikker kernehuset fra bund til top. De skæres i ca 5 mm tykke skiver og hænges med det samme op på de løse stænger så tæt som muligt, uden at de rører hinanden. En lille uges tid i nærheden af brændeovnen, så er de tørre og kan holde i årevis, hvis de opbevares i lærredsposer (der ånder) på et tørt og køligt sted.
Det er vigtigt, at æblerne er usprøjtede. Undersøgelser viser, at 75% af sprøjtegiften kan fjernes ved skrælning - resten, de 25%, er trængt ind i selve frugtkødet!!