Lod laksen indgå i den traditionelle julefrokost eller server den som forret, måske nytårsaften! Det er dog nødvendigt at starte på opskriften 34 doge før laksen skal serveres. (4 personer)
600 g laksefilet i et helt stykke
6 dadler
1 fennikel
Marinade til laksen:
1 spsk tørret koriander.
1 spsk mørk muscovadosukker
½ grøn chili
Skal og saft af 1 lime
Saft af ½ citron.
Orangesirup:
Saft af 2 appelsiner
Saft af 2 grapefrugter
1 dl hvidvin
2 dl rå rørsukker
Fjern eventuelle ben fra laksefileten og frys laksen i minimum et døgn.
Det er absolut nødvendigt at gøre dette!
Optø laksen i køleskabet.
Marinade: Kør alle ingredienser til en jævn masse på blenderen.
Gnid marinaden godt ind i laksen, pak den i bagepapir og derefter i en pose.
Lad laksen marinere i 1-2 døgn.
Tør eventuel overskydende marinade af, lige inden laksen skal serveres.
Skær papirstynde skiver af laksen, hvis der skæres meget skråt, fås flotte og store skiver.
Orangesirup: Kog en sirup af citrussaft, hvidvin og sukker. Køl lidt af.
Skær fennikel i meget tynde skiver. gerne på en pålægsmaskine eller med en skarp kniv. Fjern stenene fra dadlerne og snit dem i tynde strimler på langs.
Hæld den lune orangesirup over fennikelspåner og daddelstrimler og lad dem trække et par timer.