Der er ikke mange steder i verden, hvor en kartoffelmad er
så populær som herhjemme. Den kan varieres med forskelligt på toppen. Her med
mayonnaise rørt med ramsløg og lækre søkogte rejer [spørg efter dem fås hos
fiskehandleren). Brug resten af den krydrede mayonnaise til en lækker
kartoffelsalat.
4 personer. Arbejdstid: 20 min. Kogetid: ca. 15 min.
#
400 g (nye) kartofler
200 g pillede kogte rejer (fx søkogte rejer)
4 skiver groft rugbrød
dild
salt og friskkværnet peber
Krydret mayonnaise (6-8 portioner):
2 æggeblommer (evt. pasteuriserede)
1 tsk salt
1 tsk dijonsennep
2 tsk citronsaft eller hvidvinseddike
2 dl ramsløgolie (se TIPS)
*
Skrub nye kartoflerne, og kog dem i ca. 15 min. i letsaltet
vand, de skal være møre.
Hæld kogevandet fra, lad kartoflerne køle af, og skær dem i
skiver.
Rør æggeblommer godt med salt.
Tilsæt sennep og citronsaft eller vineddike.
Tilsæt olien dråbevis til æggeblommen bliver tyktflydende.
Rør derefter olien i en tynd stråle i mayonnaisen, til den
er cremet.
Er mayonnaisen ved at skille, røres straks lidt koldt vand
i.
Smag til med salt og peber.
Læg skiver af kartofler på rugbrød.
Læg et par gode skefulde krydret mayonnaise på toppen.
Fordel rejerne ovenpå.
Drys med dild, salt og friskkværnet peber.
TIPS: Ramsløgolie: Varm 2 dl olie og 6-8 blade frisk ramsløg
(evt uden stilke) op til 50 °C. Lad bladene trække i olien, til den er kold, og
fjern dem. Blend evt olien med et par friske blade ramsløg. Si olien, og smag
den til med ca 1tsk citronsaft. Ramsløgolie er god til salatdressinger, grillet
fisk, svin, lam og oksekød.
Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin