Les sardines farcies (4)
Denne dejlige ret af sprøde, friske sardiner er lækker sammen med alle mulige mindre fisk - makrel, sild eller små brasener er alle meget velegnede. Den hæves op over det hverdagsagtige af den yderst dekorative måde at fylde sardinerne på, så de ligner små fiskesandwich.
24 friske, små sardiner (eller anden lille fisk) på cirka 15 cm længde, rensede for skæl.
hvedemel
salt og peber
1 kg spinat eller sølvbedetop
olivenolie
1 mellemstort løg
3 fed hvidløg, finthakket
½ tsk muskatnød
1 spsk finthakket timian
75 g franskbrødskrumme, udblødt i mælk
2 spsk hakket kørvel
2 spsk hakket purløg
2 piskede æg
Forvarm ovnen til 225° C. Skær hovederne af fiskene, skær dem op i bugen, og fjern indvolde og rygben, men lad halerne blive tilbage. Luk dem op og bred dem fladt ud, idet alle halerne vrides om til samme side. Drys fiskene med lidt hvedemel, salt og peber på skindsiden. Rengør spinaten omhyggeligt og kog den i gryde under låg, til den er mør (cirka et kvarter), pres overflødigt vand ud, og hak spinaten fint. Steg løg og hvidløg bløde i olie, tilsæt spinat, muskatnød og timian, og lad det koge endnu i fem minutter. Lad det køle af og bland det derpå med brødkrummer, som mælken er trykket ud af, kørvel, purløg og æg. Læg store skefulde af fyldet på kødsiden af 12 sardiner, og læg de øvrige 12 ovenpå. Halerne på hver sandwich skal pege hver sin vej. Anbring sardinerne på en velsmurt bage plade, pensl dem ovenpå med olie, og bag dem i 10 minutter, eller til fisken er brun og mør.