Hårdkogte æg i en krydret sennepssauce hører til delikatesserne blandt mormors favoritopskrifter. Det er god og billig mad • Vælg helst æg fra fritgående høns. Og husk, at æggene skal
koges helt hårde, for at ødelægge eventuelle salmonellabakterier.
Forberedelse 10 min. Tilberedning 20 min. 4 portioner
# Råvarer til Æg med sennepssauce:
8 æg
40 g smør
½ dl hvedemel
1¼ dl grønsags- eller hønsebouillon
2 syltede agurker
1¼ dl mælk
1½ dl kaffefløde
1 spsk dijonsennep
½ tsk salt
⅛ tsk hvid peber
¼ tsk reven økologisk citronskal
1 spsk friskpresset citronsaft
4 små dildkviste
*
Fremgangsmåde:
1 Smelt fedtstoffet i en gryde. Rør melet i og brun det let.
Spæd gradvis med bouillonen.
Bring saucen i kog under omrøring til den er glat og blank.
Lad saucen simre under låg ca. 10 min. ved svag varme.
2 Kog æggene hårde, ca. 9 min.
Hæld vandet fra og spul dem i koldt vand.
Pak æggene ind i et håndklæde, så de holder sig varme.
Lad agurkerne dryppe af og hak dem fint.
3 Rør mælk, fløde, sennep og agurk i saucen.
Den skal varmes igennem uden at koge.
Smag til med salt, peber, citronskal og -saft.
Hæld lidt af saucen på tallerkener.
Hæld resten af saucen i en sauceskål.
4 Pil æggene, del dem på langs og læg dem ovenpå saucen.
Garner med dildkviste.
Tips & råd
Sennep laver man af stødte sennepskorn, eddike, salt, sukker
og forskellige krydderier
(fx sar, dild, estragon, kardemomme, koriander, peberrod,
paprika, peber og kanel) samt vand. Mange sennepssorter er smagt til med
ekstrakt af citrusfrugter eller hvidløg.
Afhængig af opskrift og fremstillingsteknik kan man få
milde, grovkornede og søde sorter
(fx fransk sennep, se billede). Men man kan også fremstille
stærke og meget hede sennepssorter (fx dijonsennep) eller engelsk sennep af
typen Colman's.
Variation:
Urtesauce: kom ca. 2 spsk finthakkede, friske eller frosne
krydderurter i den færdige sauce.
Kaperssauce: kom 2-3 spsk afdryppede kapers i saucen.
PR. PORTION: Energi: Kcal 330 = kJ 1386
Kulhydrat 6 g Protein 18 g Fedt 26 g (71 %) Fibre 1 g