I gamle dage købte man hvederne til at riste dagen efter, så
bagerne også kunne holde fri på bede- og bodsdagen. Det er nemt at bage
hvederne selv, og de smager skønt friskbagte med rørt smør. Dagen efter kan de
ristes til sprøde morgenkryddere.
12 stk. Arbejdstid: 30 min. Bagetid: 15 min. Hævetid: 2x45
min. Fryseegnede
#
Dej:
50 g gær
½ dl vand
2 dl mælk
1 æg
1 tsk salt
1 tsk sukker
50 g smør
2 dl grahamsmel
1 tsk kardemomme
400 g hvedemel
75 g smør til servering
*
Opløs gæren i lunkent vand (maks. 37 °C) i en stor skål.
Tilsæt mælk, æg, salt, sukker, smeltet smør, grahamsmel,
kardemomme og det meste af hvedemelet.
Ælt dejen, og tilsæt løbende mere mel (måske ikke det hele),
til dejen er glat og blød og lige akkurat kan slippe fingrene.
Lad dejen hæve tildækket i 45 min.
Del dejen i 12 stykker lige store stykker, og tril dem til
boller.
Læg bollerne i et ovnfast fad eller en lille bradepande beklædt
med bagepapir.
Der skal være ca. 1½ cm mellem bollerne, så de kan hæve i
bredden.
Lad bollerne efterhæve tildækket i 45 min.
Bag hvederne ved 225 °C i ca. 15 min., til de er lysebrune
og gennembagte.
Afkøl hvederne på en rist, og bræk dem fra hinanden.
Server dem friskbagte, eller skær dem igennem, og rist dem
på brødristeren eller i ovnen ved 250 °C, til de er sprøde og gyldenbrune på
skærefladen.
Server fx med rørt smør: Pisk smørret luftigt og hvidt med
et piskeris. Anret smørret i en skål, og server til de varme hveder.
Eller server med koldt økologisk smør.
TIPS: Dejen er også velegnet til krydderboller. Form
bollerne lidt større, og lad dem hæve med god plads imellem, så de ikke hæver
sammen.
INFO: At spise varme hveder aftenen før Store Bededag er en
skik, som har været kendt siden midten af 1800-tallet. Skikken kan godt være
ældre. Dengang var hvedebrød en særligt fin spise, som var forbeholdt festdage
og specielle lejligheder.
Store Bededag var en dag, hvor man ikke måtte arbejde før
gudstjenesterne var overstået. Det gjaldt naturligvis også for bageren, der
ikke kunne bage i de tidlige morgentimer. Derfor blev der bagt hvedeknopper
aftenen før.
Så kunne man købe dem om aftenen, og skære dem over, varme
dem og spise dem næste dag. Hver knop gav to tvebakker eller
"hveder". Men i stedet blev skikken, at man spiste de friskbagte,
sprøde - og måske endda lune - hveder samme aften, som de var blevet købt.
Store Bededag 2019 falder fredag 17. maj
Store Bededag 2020 falder fredag 8. maj
Store Bededag 2021 falder fredag 30. april
Store Bededag 2022 falder fredag 13. maj
o.s.v.