Logo

Peber og chili - mild og hed

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Peber og chili - mild og hed 

Peberfrugter og chili findes i såvel søde og milde som stærke og brændende varianter.

Peberfrugten er en af vore mest brugte grønsager. Den har en sød og mild smag og passer ind i de fleste sammenhænge. Smagen kommer bedst til sin ret, hvis man rister, flår og udkerner den. Smagen bliver da fyldig og sød. Peberfrugten er en god C-vitaminkilde.

 

• Stærke chilisorter og søde milde peberfrugter tilhører alle Capsicumslægten. Den grønne peberfrugt er det umodne stadie af den modne og vitaminrige røde peberfrugt. Nye farver er blevet fremavlet og de findes i bl.a. blåt, gult og sort.

Chilifrugterne er små og ofte stærke. Mørkegrønne chilifrugter er ofte stærkere end de røde.


Peber og chili - mild og hed 

Minipeberfrugterne er lidt stærke, men alligevel søde og lidt frugtagtige i smagen. Det kan være svært at finde dem her i landet, men de er almindelige i USA og i Balkanlandene.


Peber og chili - mild og hed 

Vokspeberfrugt er lysegrøn i farven og ret mild i smagen. Den passer bedst til råkostsalater. Alle peberfrugter er fiberrige, men denne variant har en specielt afførende virkning.


Peber og chili - mild og hed 

Pepperoni har varierende styrke, fra mild til middelstærk. I visse dele af Italien anvendes den flittigt. Den pepperoni som vi her køber syltet i vineddike og som serveres til kebab, er den græske variant. Den gulgrønne variant anses af mange for være den bedste af alle peperoni-sorter som findes.


Peber og chili - mild og hed 

Jalapeño kommer fra Mexico. Den er middelstærk til meget stærk i smagen. Den anvendes i utallige madretter, frisk eller syltet i olie eller vineddike. En stor del tørres og anvendes som krydderi. Den bruges af og til i desserter og slik.


Peber og chili - mild og hed 

Thai er små stærke frugter som ofte forbindes med det asiatiske og frem for alt det thailandske køkken. Det thailandske køkken er i et vist omfang meget krydret. I Asien benævner man ikke chilifrugterne med specielle navne, men efter størrelse og farve og om den er frisk, tørret eller stødt.

 

Tips & råd

Når du køber peberfrugt eller chili, skal du se efter om skindet er ensartet, blankt og fast. Peberfrugter uden skader kan opbevares i køleskabet i en plastpose op til 2-3 uger.

 

I mexicansk, sydamerikansk og asiatisk mad spiller chili- og peberfrugterne en stor rolle. Hvis du ikke er så vant til stærke ting, skal du tage kerner og skillevægge ud af frugterne. Frugterne bliver da lidt mildere i smagen.

 

Du kan evt. erstatte friske frugter med cayennepeber og chilipulver. Cayennepeber er tørrede og stødte chilifrugter, mens chilipulver kan indeholde forskellige blandinger af krydderier.

 


 

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 1.973 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her