Peberfrugter og chili findes i såvel søde og milde som
stærke og brændende varianter.
Peberfrugten er en af vore mest brugte grønsager. Den har en
sød og mild smag og passer ind i de fleste sammenhænge. Smagen kommer bedst til
sin ret, hvis man rister, flår og udkerner den. Smagen bliver da fyldig og sød.
Peberfrugten er en god C-vitaminkilde.
• Stærke chilisorter og søde milde peberfrugter tilhører
alle Capsicumslægten. Den grønne peberfrugt er det umodne stadie af den modne
og vitaminrige røde peberfrugt. Nye farver er blevet fremavlet og de findes i
bl.a. blåt, gult og sort.
Chilifrugterne er små og ofte stærke. Mørkegrønne
chilifrugter er ofte stærkere end de røde.
Minipeberfrugterne er lidt stærke, men alligevel søde og
lidt frugtagtige i smagen. Det kan være svært at finde dem her i landet, men de
er almindelige i USA og i Balkanlandene.
Vokspeberfrugt er lysegrøn i farven og ret mild i smagen.
Den passer bedst til råkostsalater. Alle peberfrugter er fiberrige, men denne
variant har en specielt afførende virkning.
Pepperoni har varierende styrke, fra mild til middelstærk. I
visse dele af Italien anvendes den flittigt. Den pepperoni som vi her køber
syltet i vineddike og som serveres til kebab, er den græske variant. Den
gulgrønne variant anses af mange for være den bedste af alle peperoni-sorter
som findes.
Jalapeño kommer fra Mexico. Den er middelstærk til meget
stærk i smagen. Den anvendes i utallige madretter, frisk eller syltet i olie
eller vineddike. En stor del tørres og anvendes som krydderi. Den bruges af og
til i desserter og slik.
Thai er små stærke frugter som ofte forbindes med det
asiatiske og frem for alt det thailandske køkken. Det thailandske køkken er i
et vist omfang meget krydret. I Asien benævner man ikke chilifrugterne med
specielle navne, men efter størrelse og farve og om den er frisk, tørret eller
stødt.
Tips & råd
Når du køber peberfrugt eller chili, skal du se efter om skindet
er ensartet, blankt og fast. Peberfrugter uden skader kan opbevares i
køleskabet i en plastpose op til 2-3 uger.
I mexicansk, sydamerikansk og asiatisk mad spiller chili- og
peberfrugterne en stor rolle. Hvis du ikke er så vant til stærke ting, skal du
tage kerner og skillevægge ud af frugterne. Frugterne bliver da lidt mildere i
smagen.
Du kan evt. erstatte friske frugter med cayennepeber og
chilipulver. Cayennepeber er tørrede og stødte chilifrugter, mens chilipulver
kan indeholde forskellige blandinger af krydderier.