Logo

Pavlova info

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Pavlova info

Pavlova

 

Pavlova er en marengsbaseret dessert opkaldt efter den russiske ballerina Anna Pavlova. Det er en marengs dessert med en sprød skorpe og et blødt indre, normalt toppet med frugt og flødeskum.

Navnet er udtalt [ pævloʊvə ], eller som navnet på danseren, som var [ pɑːvləvə ].

Desserten menes at være blevet skabt til ære for danseren enten under eller efter en af hendes ture til Australien i 1920'erne. Nationaliteten af dens skaber har været en kilde til argumentation mellem de to nationer i mange år. I 2008 offentliggjorde Helen Leach The Pavlova Story: En skive af New Zealands kulinariske historie, hvor hun fremførte, at den tidligste kendte opskrift blev offentliggjort i Australien. Senere undersøgelse af Andrew Wood og Annabelle Utrecht foreslog, at desserten stammer fra USA og var baseret på en tidligere østrigsk ret.

Desserten er en populær dessert, og en vigtig del af Australiens nationale køkken med sin enkle opskrift, serveres ofte under festlige og feriemåltider. Det er en dessert mest identificeret med sommeren og populært spist i den periode, herunder i juletid, men det spises også hele året rundt i mange australske og new zealandske hjem.

 

Pavlova info

Anna Pavlova, 1912

 

Biografi

Keith Money, en biograf af Anna Pavlova, skrev, at en hotelkokk i Wellington, New Zealand, skabte desserten, da Pavlova besøgte stedet i 1926 på sin verdens tur.

Professor Helen Leach, en kulinarisk antropolog ved University of Otago i New Zealand, har udarbejdet et bibliotek af kogebøger, der indeholder 667 pavlova opskrifter fra mere end 300 kilder. Hendes bog, The Pavlova Story: En del af New Zealands kulinariske historie, siger, at den første australske pavlova opskrift blev oprettet i 1935, mens en tidligere version blev skrevet i 1929 i et landskabsblad.


Den australske hjemmeside "Australian Flavour" giver den tidligere dato 1926 til dens oprettelse, hvilket tyder på, at Home Cookery for New Zealand, af den australske forfatter Emily Futter, indeholdt en opskrift på "Meringue with Fruit Filling". Denne opskrift lignede dagens version af desserten. Det er blevet hævdet, at Bert Sachse lavede desserten på Esplanade Hotel i Perth, Western Australia i 1935. Til forsvar for hans påstand som opfinder af opskriften skrev en slægtning til Sachse til Leach, der tyder på, at Sachse muligvis daterede opskriften forkert. Leach svarede, at de ikke ville finde beviser for det, fordi det bare ikke vises i kogebøgerne til virkelig 1940'erne i Australien." Men en opskrift på "pavlova cake" blev udgivet i Advokaten i 1935, og et 1937-udgave af The Australian Women's Weekly indeholder en "pavlova sweet cake" opskrift. En 1935 reklame for en metalring, der bruges til at forhindre dessertens sammenbrud, indikerer også, at udtrykket "pavlova vake" havde noget værdi i Auckland på det tidspunkt. Af sådanne argumenter sagde Matthew Evans, en restaurantkritiker for The Sydney Morning Herald, at det ikke var sandsynligt, at der ville blive fundet et endeligt svar på pavlovas oprindelse. "Folk har lavet meringue with creme i lang tid, jeg tror ikke, at Australien eller New Zealand var den første til at tænke på at gøre det."

Den første kendte opskrift, der hedder "pavlova", blev offentliggjort i den femte australske udgave af Davis Dainty Dishes i 1926. Men denne "pavlova" opskrift var ikke marengs baseret, men var i stedet en flerfarvet gelatine dessert.

En artikel i Melbourne's The Argus fra 17. november 1928 hævder, at en "amerikansk is" blev opkaldt efter Pavlova: "Dame Nellie Melba har selvfølgelig fundet berømmelse fra sin kunst i den berømte søde sammensat af ferskner og fløde, mens Mme. Anna Pavlova giver sit navn til et populært udvalg af amerikansk is. "

Forskning foretaget af dr. Andrew Paul Wood, en New Zealander og australske Annabelle Utrecht fandt, at oprindelsen af den moderne pavlova kan spores tilbage til Tyskland, hvor den begyndte livet som en tysk torte. Det blev senere bragt til Amerika, hvor det udviklede sig til sin endelige form.

 

Pavlova info

Pavlova med granatæble

Pavlova fremstilles ved at piske æggehvider (og sommetider salt) til en meget stiv konsistens og gradvist tilsætte sukker, inden de foldes i eddike eller en anden syre (fx citronsaft), majsmel og undertiden vanilje-essens og langsomt bage blandingen til marengs.

Ingredienser og fremstilling

Pavlova har en skarp og sprød ydre skal og et blødt, fugtigt skumfidus-lignende center i modsætning til marengs, som normalt er fast i hele. Det er blevet foreslået, at tilsætning af majsmel er ansvarlig for marshmallow-centret, selvom det er blevet diskuteret, at majsmel er en anden æggehvide stabilisator ud over syren. Konsistensen gør også pavlova betydeligt mere skrøbelig end marengs. Fordi pavlova er berygtet for at falde sammen, hvis den udsættes for kold luft, når kogningen er færdig, står den i ovnen for at afkøle helt, inden ovndøren åbnes.

Pavlova er traditionelt indrettet med topping af flødeskum og frisk blød frugt som kiwifrugter, passionfrugt og jordbær. Fabriksfremstillede pavlovas kan købes i supermarkeder og indrettes efter ønske. Der findes et kommercielt produkt, der indeholder forblandede ingredienser til bagning af marengsskal, der kun kræver tilsætning af vand og sukker.

Rester af dekoreret pavlova kan køles over natten, men desserten vil absorbere fugt og miste sin skarphed. Udekoreret pavlova kan efterlades natten over i ovnen eller i flere dage i en lufttæt beholder, for at blive dekoreret når den skal serveres..

Pav (kort for Pavlova brugt i Australien) er populær på juledagen, da en dessert normalt serveres efter at være kølet på grund af julen, serveres i løbet af sommeren på den sydlige halvkugle.

 

Pavlova info

En australsk juledessert-pavlova garneret med jordbær

 

Pavlova info

 

Se opskriften på denne lækkerbisken i selskab med flødeskum. Denne pavlova er bagt med marcipan i marengsmassen. Klik her.

 

Se flere opskrifter på pavlova



 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Kogebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,4 (7 stemmer)
Siden er blevet set 3.806 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her