Du skal ikke være så bange for at spise kartofler
Man kan nemt komme i tvivl om, hvor god kartoflen egentlig
er for vores organisme. For den gamle, kendte rodfrugt har været hængt ud flere
gange, så det er ikke så mærkeligt, at der kan opstå forvirring.
- Det er fordi low-carb-high-fat-kulturen og stenalderkosten
er kommet brusende ind over Danmark. Der er stivelse noget, man gerne vil
undgå, og kartoflen er altså meget stivelsesrig.
Udover stivelsen så indeholder kartofler også masser af gode
ting, og derfor skal man ikke være bange for dem.
- Den er som sådan rigtig sund, og hvis man ikke skal tabe
sig, så skal man ikke være bange for den. Den er fyldt med C-vitamin, der er
godt for immunforsvaret, der er meget kalium i den, der er et godt mineral at
få, især når det er meget varmt, da kalium er godt for væskebalancen, og så er
der også kostfibre i kartofler.
Stivelse er ikke en dårlig ting
Hvis man ikke har behov for at tabe sig, så er kartoflen ikke noget man behøver
at undgå.
- Stivelse er ikke en dårlig ting for alle. Hvis man gerne
vil tabe sig, fordi man har for meget mavefedt, så skal man ikke spise
kartofler til alle sine måltider, for den er mere kalorieholdig end broccoli
eller kål. Men den er altså mindre kalorieholdig end ris og pasta.
- Det her med, at den er blevet skiftet ud, så man spiser
meget mere ris og pasta i forhold til kartofler, det er i min verden en stor
fejl.
Kartofler ikke er med i Sundhedsstyrelsens anbefalinger om,
at man bør spise 600 gram frugt og grønt om dagen.
Forvirringen omkring kartofler handler måske ikke så meget
om kartoflen i sig selv:
- Det handler også om den her sovsekultur, der hænger ved
kartoflen, den skal vi havde brudt. Det er jo fordi, vi spiser kartofler med et
halvt kilo sovs hver gang, at den måske har fået et blakket ry.
Kartofler
Kartofler er runde, hårde knolde. De findes i mange
forskellige størrelser. Nogle kartofler er bedst at bruge til at bage, andre er
bedst, når du skræller dem og koger dem. Du kan spise kartofler med skræl,
efter du har vasket og kogt dem.
Holdbarhed:
10 dage i køkkenskab
En måned i køleskab
Opbevaring:
Opbevar kartofler i grønsagsskuffen i køleskabet, så holder
de sig bedst. Hvis kartoflerne har grønne pletter, skal du smide dem ud.
Herunder får du tre lækre opskrifter på kartofler helt uden sauce.
Nye kartofler med hytteost og timianpopcorn
Bagt kartoffel med skyr og røget laks
Fritatta med kartoffel, champignon og østershatte