Hvor længe skal nye kartofler koge - Mange koger de nye
kartofler alt for længe - og hvor skal man opbevare dem henne? Det og meget
andet får du svaret på her i vores fine guide til nye kartofler:
KOGETID. Prøv den her metode næste gang:
Skrub kartoflerne og kom dem i en gryde.
Kom vand på, så det dækker, og godt med salt. Vandet skal
smage af saltvand.
Lad vandet koge op, og kog kartoflerne i ca. 5 minutter.
Tag herefter gryden af blusset og lad kartoflerne trække i
kogevandet.
Tjek efter 10-15 min. om kartoflerne er møre.
Du skal nemt kunne skære en kartoffel over, men hvis den
smuldrer, har den kogt for længe.
SUNDHED. De gamle kartofler smager ikke nær så godt som de
nye. Og så er de faktisk heller ikke ligeså sunde. Nye kartofler indeholder
flere vitaminer og mineraler end gamle kartofler, især C-vitamin. Derfor er det
nu, du skal spise løs.
DE GRØNNE og spirede kartofler må du ikke spise. De
indeholder nemlig giftstoffer, der ikke går væk ved kogning. Giftstofferne kan
bl.a. give mavekramper, kvalme, opkastning og diarré.
OPBEVARING. Nye kartofler har kort holdbarhed og bliver
blødere i løbet af få dage. Opbevar knoldene mørkt, køligt og tørt. De skal
have mulighed for at ånde – f.eks. i en papirpose. De har ikke godt af at komme
i køleskabet, da der er for fugtigt.
SORTER. Der findes rigtig mange forskellige kartoffelsorter
– over 1.000, så der er noget for enhver smag. Nogle er gode til kogning
(Ditta), andre smager godt kolde i salater (Asparges) og andre bliver til en lækker
mos (Belana).
INFO:
• Kartofler hører til blandt de mest dyrkede afgrøder i
verden
• De overjordiske dele af planten er giftige, og det gælder også de knolde, der
har ligget i jordoverfladen, så de er blevet grønne
• Kartofler findes også i en lilla variant
• Bruges i mange retter og varianter blandt andet kogte kartofler, bagte
kartofler, hasselbagte kartofler, kartoffelmos, pommes frites, maste kartofler,
flødekartofler og rösti.