I mellem- og sydamerika er bønner en del af basiskosten, og man spiser dem morgen, middag og aften. Der findes et væld af forskellige varianter og tilberedningsmåder og bønnerne erstatter ofte kød. I denne salat er der dog både bønner og kød.
150 g tørrede, sorte bønner
1 tsk salt
½ tsk peberkorn
1 laubærblad
½ lille løg i tynde både (ca. 25 g)
350 g kogt kalvekød i tern (se tips)
3 bundt forårsløg i tynde strimler (ca. 300 g)
4 peberfrugter i grove strimler (ca. 500 g)
Tilbehør: Groft brød
Marinade:
2 spsk olivenolie
1 spsk limesaft
1 fed finthakket hvidløg
1 tsk stødt koriander
¼ tsk stødt, stærk chili
¼ tsk stødt anis
½ tsk salt
¼ tsk peber
Sæt bønnerne i blød i rigeligt vand i mindst 8 timer.
Pisk en marinade af olie, limesaft, hvidløg, koriander, chili, anis, salt og peber.
Hæld vandet fra bønnerne.
Kom bønner, salt, peber, laurbærblad og løg i en stor gryde og dæk med rigeligt vand.
Bring bønnerne i kog og kog dem møre, ca. 1 time.
Hæld vandet fra og lad dem dryppe af i en si.
Bland de kogte bønner og kødet, forårsløg og peberfrugter med marinaden.
Anret bønnesalaten på et fad og server med brød.
Tips: Salaten kan også laves med andre kødstykker, fx rester af kogt eller braiseret okse- eller lammekød.
Ingredienserne i salaten får mere smag, hvis du lader salaten trække i 1 time inden servering.
Kogning af kalvekød se: kalvekød med forårsgrønt.
Serverer du salaten på en buffet eller som forret, rækker den til 8 personer.
Grønsager pr. person: 250 g