Kulinarisk event til alle lejligheder, her for 4 wokentusiaster
#
10 tørrede svampe fx Mu-err
1 stor porre
2 store gulerødder
1 stor rød peberfrugt
200 g bambusskud (friske eller fra dåse)
2-4 fed hvidløg
1 stykke frisk ingefær (på ca. 5 cm)
1-3 tørrede chilier
4-5 spsk sojasauce
2 spsk risvin ( evt. tør sherry)
3-4 spsk solsikkeolie
150 g friske sojabønnespirer (eller på glas)
salt, friskkværnet peber
*
Det vigtigeste, når man skal wokke - ud over wokken - er et rigtig stort spækbræt og en virkelig skarp kniv. Ellers er det slet ikke sjovt at snitte - og snittearbejdet er alfa og omega her.
I øvrigt er det praktisk at have et par skåle eller tallerkener parat, som man kan lægge de tilberedte grønsager og ingredienser i.
Men først skal de tørrede svampe udblødes:
Læg dem i en lille skål og overhæld dem med kogende vand.
Og så er det bare at tage fat:
Rens porren, fjern rodenden og skær den grønne top væk og andet, som ser vissent ud.
Skær så porren op på langs og skyl den godt under rindende vand, også inde mellem bladene.
Skær porren i meget fine skiver.
Skræl gulerødderne, skær dem på langs i tynde, lange skiver, skær så i tændstikstørrelse.
Skyl peberfrugterne, halver dem på langs og fjern frøstolene, skyl kernerne ud.
Skær de halve peberfrugter i fine strimler eller i små stykker.
Lad bambusskuddene dryppe af og skær dem i fine strimler.
Alle grønsagerne fordeles i de små skåle eller på tallerkner, hver slags for sig.
De udblødte svampe skulle nu i mellemtiden være blevet bløde:
Tag svampene op af den brune væske, lad væsken løbe gennem en kaffefilterpose og gem væsken til senere.
Skyl svampene endnu en gang, lad dem dryppe af, fjern stokke og skær svampene i små stykker.
Pil hvidløg og skræl ingefær. Hak begge dele fint.
Knus chilierne i morteren.
Rør nu sojasaucen med risvinen, stil wokken på den varme kogeplade og stil alle ingredienser inden for rækkevidde.
Varm olie op i den varme wok.
Tilsæt hvidløg, ingefær og chilier, rør et par sekunder og steg.
Tilsæt så en håndfuld porrer, rør, steg.
Resten af porrerne i panden, rør videre.
Det, der allerede er stegt, skubbes først op på siden af wokken, og så er der plads til nye rå grønsager.
Nu lægges en portion gulerødder i tynde stave i wokken, de steges og der røres.
Så resten af gulerødder, svampe, peberfrugt, bambusskud - rækkefølgen bestemmer kokken.
Normalt begynder man med de kraftige grønsagstyper og steger så kun de finere grønsager med til sidst - men i princippet er det jo en smagssag.
Da alt alligevel er snittet fint, behøver hele stegeprocessen heller ikke tage mere end 5 minutter.
Overhæld det hele med sojasauce-risvin blandingen, tilsæt et par skefulde svampevæske og en sjat vand.
Krydr med salt og peber og lad det småstege endnu et minut.
Til sidst tilsættes spirerne og nu skal det hele varmes kraftigt op.
Prøv at smage på grønsagerne og få det hurtigt fra panden, før det bliver for mørt. Gem tallerkner og gafler, stil skåle og spise pinde på bordet!
Server med ris.