350 g rugbrød, gerne tørre rester
ca. ½ liter vand
1 flaske hvidtøl
75 g sukker
*
Rugbrødet skæres i små terninger, kommes i en gryde, overhældes med vandet og står hermed et døgn.
Bringes i kog over svag varme og koger sagte under ret hyppig omrøring til brødet er kogt så meget ud, at det med lethed kan gnides gennem en grov sigte.
Pas på - det brænder på som bare f.....!
Hældes tilbage i den skyllede gryde, spædes med øllet og småkoger 8–10 min. sammen med sukkeret.
Serveres med kold mælk/fløde eller flødeskum. Eller en klat grov æblemos – det er sundt og godt.
Tips: En tynd skræl citron kan koges med og fjernes igen.
Et par piskede æg skader ikke -lidt flødeskum ej heller.
Ovenstående opskrift stammer fra en tid, hvor rugbrød ikke var skåret i skiver på brødfabrikken, men kom som "et halvt mørkt maltet" nede fra bageren. Endeskorperne samledes i bradepanden i ovnen, hvor de lå og tørrede ind, indtil der var nok til en portion øllebrød.
Selvfølgelig kan øllebrød også laves på frisk eller halvtørt skivet rugbrød. Man kan også bruge andre mørke øltyper end hvidtøl - fx påskebryg!