20 g gær
1 ½ dl koldt vand
2 æggeblommer
½ tsk salt
1 ½ spsk sukker
15 g smør eller margarine
300 g hvedemel
325 g margarine.
Fyld:
150 g marcipanmasse
2 spsk vand
1 dl Marmelade eller frugtmos
Pensling: æg
Pynt:
50 g mandler
tesukker.
Creme:
1 æg
25 g sukker
2 ½ tsk Maizenamel
2 ½ dl mælk
½ stang vanilje
Dejen:
Rør gæren ud i det kolde vand.
Pisk æggeblommer, salt, og sukker i, smulr de 15 g fedtstof i melet og bland det med gærvæden.
Ælt dejen godt sammen og lad den hvile 15 min.
Læg margarinen mellem 2 stk pergamentpapir eller plastfolie og rul den til et kvadrat ca. 20 x 20 cm.
Sørg for at kanterne er så lige som muligt.
Rul dejen til en stor kvadratisk plade ca. 45 x 45 cm.
Læg den udrullede margarine på skrå midt over dejen, bøj de fire dej hjørner ind mod midten.
Rul herefter dejen ud. Frem og tilbage og fra side til side.
Fold dejen i 3 lag og læg den koldt i 15 min
Rul atter dejen ud og fold den i 3 lag.
Lad atter dejen hvile i 15 min. (gentag processen 2 gange) og lad dejen hvile 15 min mellem hver udrulning.
Skær kanterne rene med en skarp kniv efter sidste udrulning.
Når et tværsnit af dejen viser flere lag, er dejen rigtig.
Creme:
Pisk ægget sammen med sukkeret og Maizenamelet i en emaljeret eller rustfri gryde.
Aluminium kan misfarve rettere med æg og mælk.
Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Gem dem.
Pisk den kolde mælk i æggesnapsen og tilsæt vaniljebælgen.
Bring cremen langsomt i kog under piskning.
Lad den koge, til den tykner. Rør vaniljekornene i.
Tag gryden fra varmen. Fjern vaniljebælgen og lad cremen afkøle.
Rør jævnligt i den, så den ikke trækker skind.
Del dejen i to dele og udrul hvert stykke til en aflang firkant, ca. 15x40 cm. På et meldækket bord.
Læg dejstykkerne på et bageplade beklædt med bagepapir.
Fordel cremen i en stribe midt på dejen - dog ikke helt ud til enderne. Sæt ovnen på 225 °C.
Fold langsiderne af dejen ca. ⅓ ind mod midten og tryk godt sammen. Lad wienerbrødsstængerne hæve i ca. 20 minutter.
Pensl med sammenpisket æg, drys med hakkede mandler/nødder og tesukker og bag wienerbrødsstængerne i ca. 20 minutter.