Det bedste for mange børn, var dengang bagerens fyldte waleskager med rød gelé og glasur. Waleskringle kan være særdeles god, men den kan også drille, hvis man ikke overholder bagetiden.
Vandbakkelsesdej:
2 dl vand
100 g smør
150 g hvedemel (2,5 dl )
½ tsk salt
4-5 æg
3 frosne butterdejsplader (de lange, smalle)
glasur samt rød gelé
Vandbakkelsesdej:
Bring smør og vand i kog i en gryde.
Kom hvedemelet i på en gang, mens der røres, og rør til dejen slipper gryde og ske.
Tag gryden fra varmen.
Pisk æggene sammen og tilsæt dem lidt efter lidt, mens der røres eller piskes.
Rør godt mellem hver tilsætning.
Dejen skal være så fast, at den bevarer faconen.
Lad butterdejspladerne tø op og rul hver plade ud til dobbelt længde.
Læg dem i forlængelse af hinanden og form dem til en kringle på bagepapir lagt på bagepladen.
Sprøjt vandbakkelsesdejen gennem en sprøjtepose i zig-zag striber på tværs af butterdejen.
Bag kringlen nederst i ovnen ved 200°C i 30-35 minutter.
Åbn ikke ovndøren de første 20 minutter af bagetiden, så falder hele herligheden sammen.
Kom flormelisglasur på kringlen, når den er bleve helt kold, og sprøjt meden stribe gelé.
Boller:
Sprøjt vandbakkelsesdejen ud som boller og bag dem ved 200°C i ca. 20 min.
Bollerne kan fyldes med creme og glaseres med chokoladeglasur.
Waleskringler kan udsmykkes på flere måder:
Lille Waleskringle
Luxus Waleskringle