85 g sukker
50 g smør
6 æggeblommer
400 g hvedemel
1 dl piskefløde
reven skal af 1 citron
1 tsk stødt kardemomme
Desuden:
Olie til friturestegning
Rør smør og sukker blødt og tilsæt æggeblommerne en ad gangen.
Sigt halvdelen af melet i.
Tilsæt fløde, citronskal, kardemomme og resten af melet og ælt dejen
godt sammen.
Læg dejen i køleskabet et par timer.
Rul dejen tyndt ud på køkkenbordet.
Skær den ud i 3 cm. brede strimler med en kagespore eller en kniv.
Skær derefter på skrå i modsatte retning, så der dannes skrå
dejstrimler.
Hver klejne skal have et langt snit på midten.
Vredne drengene vrides ved at man stikker den ene ende gennem hullet
og trækker let til.
Vredne piger er dejstrimler uden hul i midten.
Man vrider dem en gang og former dem til kranse.
Klejner koges gyldne i den varme olie og drypper af på fedtsugende
papir.
Når de vredne drenge og piger er helt kolde lægges de i dåse.
Tips: Vredne drenge og piger stammer oprindeligt fra Sønderjylland.
I andre dele af landet kaldes de klejner.