500 g hvedemel (hvede)
2 ½ dl fløde
1 tsk kardemomme
1 tsk hjortetaksalt
400 g smør
125 g sukker
1 revet citronskal
1 æggeblomme
Dejen æltes godt og skæres i aflange stykker ca. 8x4 cm, som evt.
dekoreres.
Smøres med æggeblommer før bagningen.
Bages ved 200ºC i 10 min.
Tips: Knæpkager har fået deres karakteristiske navn efter den lyd, det
giver, når man bider i den hårde kage. Sammen med goderåd er det en af de ældste småkagetyper, der kendes. De blev førhen bagt i den store
bageovn efter rugbrødsbagningen. Undertiden samlede man alle
dejrester og æltede dem sammen med fløde. Dette er forklaringen på, at
der i ældre opskrifter er angivet både rugmel, hvedemel og bygmel i
knæpkager. Enkelte ældre husmødre fastholder, at en rigtig knæpkage
skal laves af rugmel og at der skal anvendes sirup og fedt som
bindemiddel i stedet for fløde og smør. Her - som ved så mange andre
opskrifter - er der plads til den personlige smag og lysten til variation.