Store ord, men faktum er, at de som har smagt det er enige om, at bedre end dette kan hjemmebagt brød ikke smage. Prøv selv. Og husk på at den dygtige bager selv kan lægge til og trække fra på tiderne for æltning og hævning - følelsen for at kunne bage er vigtigere end minutter og deciliter. GOD FORNØJELSE !
1,5 dl groft rugmel
1 dl hele hørfrø
1 dl hvedeklid
1 spsk olie
1,5 tsk salt
4 dl kogende vand
3,5 dl lunken vand
1 pakke gær
13 dl hvedemel
Rugmel, hørfrø, hvedeklid, olie, salt og kogende vand blandes og står i en time. Herefter røres en pakke gær ud i 3,5 dl lunken vand i en stor skål og rugmelsblandingen røres i. Tilsæt 11 dl hvedemel og ælt dejen, som skal hæve i skålen i 3 timer. Ælt dejen med 2 dl hvedemel og form den til eet stort eller 2 små brød ved at rulle dejen ud til en firkant, som rulles sammen som en roulade. Drej brødet i hesteskoform og læg det på en plade, hvor det efterhæver 30 minutter.
Bag ved 225ºC i ca. 40 minutter.
Lad brødet afkøle på pladen uden klæde over. Brødet får en tyk, hård skorpe, som holder det inderste af brødet blødt og friskt.
Opbevar brødet med skærefladen mod skærebrædtet eller i en brødkasse i en pose.