(ca 150 stk)
500 g hvedemel
½ tsk hjortetakssalt
et drys salt
400 g smør
1 stangvanilje
300 g sukker
125 g usmuttede mandler
1 æg str. L
Sigt hvedemel, hjortetakssalt og salt ned i en stor røreskål.
Hak smørret i med en skarp kniv.
Derefter smuldres det mellem fingrene til en grynet masse.
Vanillestængerne flækkes på langs og kornene skrabes ud.
De blandes med sukkeret, som derefter kommes i skålen med hvedemel og smør.
Gem selve vaniljestangen til at lægge i kagedåsen det giver ekstra aroma af vanilje.
Mandlerne hakkes fint med en kniv eller i en persillekværn.
Også de blandes i melmassen.
Dejen samles med et æg.
Ælt til den får en konsistens som marcipan.
Herefter køres dejen gennem en kødmaskine monteret med stjerneplade eller den trilles ud i lange stænger med en diameter på ca. 1 cm.
Skær dejen på skrå i længder af ca. 8 cm.. Form dem til kranse og læg dem på bagepapir på en ovnplade.
Bages på næstøverste rille i en forvarmet ovn 225ºC i 6-8 min, til de er gyldne.
Afkøles på rist, lægges i kagedåse med en flækket vaniljestang uden korn.
Tips:Dejen kan æltes i en foodprocessor eller røremaskine.
Får vaniljekransene lov til at hvile i 3 dage bliver de endnu bedre.