Tarte Tatin er en fransk æblekage, der bliver serveret med bunden opad, en af de enkleste og lækreste, traditionelle franske desserter og meget populær, især om efteråret, når æblerne er bedst.
16 cupcakes:
250 g hvedemel
2 tsk bagepulver
100 g lyst rørsukker
125 g smør ved stuetemperatur
2 æg, let sammenpiskede
1 ¼ dl mælk
1 tsk vaniljeessens
Karamelliserede æbler:
65 g smør
4 æbler, skrællede, uden kernehus og alle skåret i 16 både
(skær hvert kvarte æble i 4 både på langs)
4 spsk sukker
Karamelsauce:
65 g smør
50 g lyst rørsukker
225 g flormelis
1 tsk vaniljeessens
1 spsk mælk
A. Varm ovnen op til 180°C.
Bland mel, bagepulver og sukker i en stor skål.
Tilsæt resten af ingredienserne til dejen, og pisk i 3 minutter med en træske eller et piskeris.
B. Fyld papirformene ca. ⅔ op med dej, og bag kagerne i ca. 20 minutter, eller til en tandstikker stukket ind i midten, kommer ud uden dej.
Tag dem ud af ovnen, og lad dem køle af.
Karamelliserede æbler:
Smelt smørret på en stor pande, og læg æblebådene i.
Steg dem på begge sider.
Når de er gyldne, drysser du dem med sukker og tager panden af blusset. Arranger 4 æblebåde pænt på hver kage.
Det kan være nødvendigt at stege æblebådene i 2 hold.
Karamelsauce (brug evt. færdigkøbt karamelsauce):
Smelt smørret på en stor pande ved svag varme.
Tilsæt rørsukkeret, og rør i ca. 3 minutter, til det er smeltet.
Tag det væk fra varmen, tilsæt flormelis, vaniljeessens og mælk, og bland det med et piskeris.
Dryp ca. 1 spsk sauce over hver kage.