De koldhævede boller er grove, men alt andet end kedelige.
Smagen minder om en god rugbrødsmad med mørk pålægschokolade.
12 stk. Arbejdstid: 30 min. Hævetid: 13-16 timer Bagetid:
ca. 25 min.
#
Dej:
200 g skåret eller knækket rug
2 dl vand
10 g gær
4 dl koldt vand
2 spsk olie gerne nøddeolie
300 g rugmel
2 tsk salt
300 g hvedemel
Fyld:
150 g mørk chokolade
Pensling:
ca. 1 dl kold kaffe
*
Læg skåret eller knækket rug i en skål, og hæld næsten
kogende vand over.
Lad det trække i 1 time.
Rør gæren ud i koldt vand, og tilsæt rugkerneblandingen,
olie, rugmel og salt.
Rør godt sammen.
Tilsæt derefter gradvist hvedemel.
Rør med en ske, så længe konsistensen er lind.
Når dejen bliver fastere, æltes den med hænderne.
Gnid evt. hænderne med lidt olie.
Ælt dejen grundigt, og kom ikke mere mel i, end at dejen er
lidt klistret.
Læg dejen i en skål smurt med olie, og dæk den med plastfilm
eller et grydelåg.
Sæt dejen i køleskab i 12-15 timer.
Tag dejen ud af køleskabet.
Hak chokoladen groft, og ælt dem ind i dejen.
Form 12 boller, og læg dem på en bageplade med bagepapir.
Lad bollerne hæve tildækket i ca. 1 time ved stuetemperatur.
Pensl bollerne med kaffe, og bag dem ved 175 °C i ca. 25
min.
Afkøl bollerne på bagerist til chokoladen er størknet.
Kilde: Hjemmets bedste MAD og Sandra Leigh Draznin